c S
Dnevne novosti

Saborska oporba uglavnom protiv Bajićeva imenovanja

12.02.2010 07:49 ZAGREB, 11. veljače 2010.Hina Saborska se oporba uglavnom usprotivila imenovanju Mladena Bajića na još jedan mandat na čelu Državnog odvjetništva (DORH), kojem zamjeraju podložnost politici, no dio HNS-ovaca ipak će ga podržati, jer smatraju da bi smjena na čelu DORH-a usporila i oslabila započete antikorupcijske procese.
Zoran Milanović (SDP) Bajiću zamjera nedostatak elana. "Žar, zanos, predanost i radni elan je upravo ono što nismo vidjeli u radu i odnosu prema zadaćama Mladena Bajića do sada", kazao je Milanović. Kazao je kako je u osam Bajićevih godina na čelu DORH-a "bilo dobrih, ali jako puno manje dobrih stvari", a odbacio obrazloženje premijerke Jadranke Kosor da Bajića treba imenovati jer "glavni državni odvjetnik ne može biti bilo tko".

"Pa, ne tražimo neurokirurga s posebno finim prstima ili atomskog fizičara kojih ima jedan na petsto kilometara", rekao je SDP-ov čelnik i ustvrdio kako u Hrvatskoj ima dovoljno stručnih osoba tog profila. Vladu je pozvao da predloži novog kandidata jer, kako je rekao, ukoliko se to ne dogodi "priznat ćemo da je Hrvatska u borbi protiv korupcije talac jedne osobe".

Milanović Bajiću zamjera i što nije reagirao na izjavu ministra pravosuđa Ivana Šimonovića da je u proteklom razdoblju bilo nedodirljivih. "Zadatak državnog odvjetnika bio je da istog trenutka povuče brodsku sirenu i upre u one u policiji ili one u političkoj vlasti koji mu prave probleme", upozorio je Milanović, ocijenivši da takvi problemi Bajića diskvalificiraju za još jedan mandat. Kao primjer je naveo 'aferu Brodosplit' gdje je, kako je rekao, utvrđeno da je policija radila probleme i opstruirala DORH-ovu istragu, na što Bajić nije reagirao.

Milanović je odbacio tumačenje da je DORH-u probleme stvarao stari Zakon o kaznenom postupku. "Ispada da je policija koristila te nesavršenosti i sprječavala DORH u kvalitetnim istragama. Nadam se da to nije tako", rekao je Milanović. I dio HNS-ovaca smatra da je Bajić u radu bio podložan utjecaju politika i da ga to diskvalificira za još jedan mandat. Dio ih, međutim, smatra da je u Hrvatskoj stvorena nova klima, u kojoj borba protiv korupcije ide i do najviših razina te da postupke ne bi trebalo usporavati izborom drugog glavnog državnog odvjetnika pa je predsjednica Kluba Vesna Pusić najavila da će njihovi zastupnici glasovati po svojoj savjesti. Pusić je ocijenila da je Bajić kvalificiran za taj posao, a da mu je problem podložnost političkim pritiscima, "vidljiva u načinu na koji je birao koje će slučajeve pokrenuti, odnosno koje neće pokrenuti".

"Budući da se klima u zemlji promijenila i postoji politička volja za raščišćavanjem korupcije, dolazimo do situacije da bi eventualna nova osoba neko vrijeme ulazila u posao, a u toj situaciji postoji realna opasnost da se taj zamah, zaustavi", uvjerena je Pusić. Damir Kajin (IDS) upozorio je, pak, na nedavnu izjavu Vladimira Šeksa (HDZ) da je Bajić bio podložan autocenzuri. Kajin je suglasan s tom ocjenom, a kao dokaz autocenzure u radu DORH-a naveo je brzu reakciju na zahtjev SDP-a da se istraži kako je premijerka Jadranka Kosor došla do svog stana. "Taj nesretni stan jedan je od najboljih primjera autocenzure. U roku od 24 sata DORH je objavio da je sve bilo po zakonu, a par dana kasnije doznali smo da je Ustavni sud rekao kako dodjeljivanje tih stanova nije bilo po Ustavu i zakonu. Naravno da su u DORH-u to znali, ali su samo sebe obmanjivali, vjerojatno da ne bi morali postupati", rekao je Kajin. Najavio je da će oko Bajićeva imenovanja na treći mandat biti suzdržan, a upitao je zašto za bivšeg premijera nije bilo borbe protiv korupcije.

"Ako je Sanader kriv za šutnju Bajića, onda to recite", poručio je Kajin. Na njegov je govor reagirao Šeks, koji tvrdi da nikad nije govorio o Bajićevoj autocenzuri, nego da je riječ o zlonamjernoj i netočnoj medijskoj interpretaciji intervjua koji je dao Radiju 101. HDSSB je protiv još jednog Bajićevog mandata, a Ivan Drmić ustvrdio je da je Bajić solidan političar koji je u proteklih osam godina vrlo dobro plivao u politici. "Nažalost to mjesto ne bi smio obnašati političar, već profesionalac", rekao je. Bajiću je preporučio da izabere stranku ili osnuje svoju, a dužnost državnog odvjetnika prestane koristiti u političke svrhe, te mu poručio "da u HDSSB nije dobrodošao".