c S
Dnevne novosti

Josipović: očekujem da policija objasniti primjenu prisile i uhićenja prosvjednika

12.02.2010 07:50 ZAGREB, 11. veljače 2010.(Hina) Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović očekuje da će policija hrvatskoj javnosti i nadležnim državnim tijelima objasniti opravdanost primjene prisile i uhićenje dvadesettroje građana zbog otpora četvorice prosvjednika u Varšavskoj ulici u Zagrebu.
U današnjem priopćenju u povodu noćašnjih događaja u Varšavskoj ulici i intervencije policije prema prosvjednicima Josipović ističe da "intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima".

Josipović podsjeća da su pravo na slobodu izražavanja mišljenja i pravo na mirne prosvjede sastavni dio demokracije zajamčene Ustavom Republike Hrvatske te dodaje da, ako prosvjed narušava javni red i mir ili šteti zakonitim interesima trećih, intervencija državnih tijela mora biti razmjerna u odnosu na moguću opasnost koju izaziva prosvjed.

"Prosvjedi građana povodom radova u Varšavskoj ulici i njihovi argumenti čine potrebnim da nadležna tijela Grada Zagreba te nadležna inspekcijska tijela ponovo ispitaju cijeli predmet koji je povod nemilom događaju i da o svojim nalazima detaljno izvijeste javnost", stoji u priopćenju novoizabranoga predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.