c S
Dnevne novosti

EU će braniti financijsku stabilnost eurozone

13.02.2010 07:01 BRUXELLES, 11. veljače 2010.Hina Zemlje članice eurozone poduzet će, bude li potrebno, odlučnu i koordiniranu akciju kako bi se sačuvala financijska stabilnost, kaže se u izjavi koju su na neformalnom summitu Europske unije prihvatili čelnici zemalja članica EU-a.
"Članice eurozone poduzet će, bude li potrebno, odlučnu i koordiniranu akciju kako bi se sačuvala financijska stabilnost u cijeloj eurozoni. Grčka vlada nije tražila nikakvu financijsku potporu", kaže se u izjavi koju je pročitao predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Van Rompuy je rekao da će Grčka morati provesti sve dogovorene mjere za smanjenje proračunskog deficita za 4 posto u ovoj godini, što će nadzirati Europska komisija. "Sve zemlje članice eurozone moraju voditi zdravu nacionalnu politiku u skladu s dogovorenim pravilima. Mi dijelimo odgovornost za ekonomsku i financijsku stabilnost u eurozoni", kaže se u izjavi.

"U tom kontekstu, mi u potpunosti podupiremo napore grčke vlade i njezinu odlučnost da učini sve što je potrebno, uključujući i dodatne mjere kako bi se osiguralo ispunjavanje ambicioznih ciljeva iz stabilizacijskog programa za 2010. i za godine koje slijede", kaže se u izjavi.