c S
Dnevne novosti

Kosor: Nizozemska uklonila blokadu poglavlja 23

13.02.2010 07:08 ZAGREB/BRUXELLES, 11. veljača 2010.Hina Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako ima informaciju da je Nizozemska uklonila blokadu poglavlja 23 koje se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.
"To je svojevrsni vjetar u leđa hrvatskoj vladi", rekla je Kosor novinarima. Premijerka Kosor je istaknula da se radi o posljednjoj stepenici glede zatvaranja tog poglavlja. Kosor je kazala kako je vjerovala da će se u konačnici prepoznati napori hrvatske vlade, posebice oko suradnje s Haškim sudom i borbe protiv korupcije, i dati rezultati.

"To je dobra vijest za vladu i Hrvatsku. Kao što vidite, isplati se ustrajno i pošteno do kraja raditi posao i, naravno, ne posustajati", kazala je Kosor "To je informacija svih informacija", nazvala je premijerka vijest prema kojoj Nizozemska Hrvatskoj upućuje poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Naime, skupina od pet zemalja - Nizozemska, Velika Britanija, Danska, Belgija i Finska - nisu dopuštale otvaranje toga poglavlja zbog primjedbi glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza da Hrvatska ne surađuje u potpunosti u vezi s dostavom topničkih dnevnika iz Oluje, ali prije desetak dana od blokade su odustale sve te zemlje osim Nizozemske.

"Ovo je bila zadnja stepenica", rekla je premijerka. Izrazila je zadovoljstvo svima koji su neposredno bili uključeni u rad "na ispunjavanja svega onoga što uvjetuje deblokadu poglavlja 23" i poručila da je spomenuto pregovaračko stajalište potpuno pripremno. "Mi smo unatoč blokadi radili svoj posao ustrajno i predano, nismo posustajali i zastajali", ustvrdila je Kosor.

Također je kazala da ćemo "biti i svjedoci otvaranje dvaju poglavlja" koja je dogovorila sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. U Bruxellesu je nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen u nizozemskom parlamentu izjavio da njegova vlada pristaje da se Hrvatskoj uputi poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i da će to poglavlje moći biti otvoreno kada EU dogovori mjerila za zatvaranje toga poglavlja.

"Ministar je rekao kako se slaže da se Hrvatskoj uputi poziv za dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje 23, a da bi se to poglavlje moglo otvoriti unutar EU-a se moraju dogovoriti mjerila za zatvaranje toga poglavlja. U tim mjerilima za zatvaranje Nizozemska želi jasne reference da Hrvatska mora dostaviti tražene dokumente i osigurati punu suradnju s Haškim sudom", rekao je za Hinu ministrov glasnogovornik Gijs Korevaar. Riječ je o uobičajenom postupku u otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Kada se sve zemlje članice EU-a slože da se neko poglavlje može otvoriti onda se zemlji koja pregovara upućuje poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište. Nakon što zemlja kandidatkinja dostavi svoje pregovaračko stajalište, zemlje članice dogovaraju zajedničko pregovaračko stajalište u kojem definiraju uvjete za zatvaranje toga poglavlja.

Sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju predviđena je sljedeći tjedan, 19. veljače i to je prekratki rok za izradu zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a i stoga će to poglavlje najvjerojatnije biti otvoreno u travnju. Hrvatska već dulje vrijeme ima pripremljeno pregovaračko stajalište u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i može ga uputiti u Bruxelles isti dan kada dobije poziv.

Europska komisija je još krajem 2008. potvrdila da je Hrvatska ispunila sva mjerila u tom poglavlju, među kojima nije bilo suradnje s Haškim sudom. Međutim, spomenuta skupina od pet zemalja nije dopuštala otvaranje toga poglavlja zbog primjedbi glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza.