c S
Dnevne novosti

Sabor: ubrzati donošenje nove strategije razvoja turizma

13.02.2010 07:04 ZAGREB, 10. veljača 2010.Hina Zastupnici u Hrvatskom saboru složili su se da treba ubrzati donošenje nove strategije razvoja hrvatskog turizma, ali ne slažu se u ocjeni trenutnog stanja u turizmu pa ga tako iz oporbe ocjenjuju lošim jer se očekuje 15 posto manje prihoda, dok iz HDZ-a i HSS-a odgovaraju da lanjsko drugo mjesto na Mediteranu, nakon Turske, ne opravdava takve crne prognoze.
U raspravi o izvješću o roku dovršenja dubinske analize hrvatskog turizma, satelitske bilance i strategije razvoja turizma upozoreno je kako je za te dokumente ove godine osigurano manje novca iz proračuna jer je, kako je rečeno, preusmjeren u turističku promidžbu.

HDZ-ov zastupnik Gari Capelli ocijenio je pozitivnim što će i ove godine, kao i lani, biti uloženo više novca u turističku promidžbu jer se to pokazalo ispravnim. Podržala ga je i Marijana Petir (HSS) ističući važnost borbe za svakog gosta na turističkom tržištu. Pohvalila je rad ministra turizma Bajsa jer je, dodaje, hrvatski turizam po broju dolaska gostiju lani bio na drugom mjestu na Mediteranu, odmah iza Turske, a nisu se ostvarile crne prognoze "turističkih gurua" i bankovnih analitičara.

Smatra da bi se Ministarstvo turizma trebalo biti adekvatnije zastupljeno u proračunu budući da je upravo turizam osigurao 18 posto BDP-a, što, dodaje, nije bilo lako. IDS-ov Damir Kajin pak smatra da bi "netko u Ministarstvu turizma trebao odstupiti" jer u zadnjih 20 godina na Jadranu nije sagrađeno niti 10 hotela s više od 100 soba. "Dosad je dovršena samo strategija razvoja nautičkog turizma do 2019., a još nema ni satelitske bilance", dodao je.

Miljenko Dorić iz HNS-a ocijenio je sramnim što u izvješću nema ni novca niti rokova za izradu turističkih strategija. "To je žalosno. Turizam je glavna gospodarska grana u Hrvatskoj i svaka peta kuna dolazi od turizma", kazao je. "Ne može se govoriti o dubinskoj analizi hrvatskog turizma. Ono što nam je ponuđeno jest skup površnih opravdanja zašto nešto nije napravljeno", ocijenila je Ingrid Antičević Marinović (SDP). Njezin stranački kolega Gordan Maras napomenuo je da će prihod od turizma biti 15 posto manji, odnosno milijardu i 200 milijuna eura manji nego u godini ranije.

"Takav rezultat je loš. Nije ni blizu onoga što je ministar Bajs lani najavljivao", kazao je Maras. Navodeći kako je istina da je pad broja dolazaka turista u Hrvatsku lani bio manji nego u drugim zemljama, Maras je upitao može li se to pripisati dobrom radu u hrvatskom turizmu ili je to možda zbog toga što smo zemljopisno bolje pozicionirani od svojih konkurenata. Boro Grubišić (HDSSB) kazao je kako se i s lijeva i s desna slušaju samo statistički podaci, a nitko ne govori o neiskorištenim hrvatskim mogućnostima u kontinentalnom turizmu. Negativnim je ocijenio što nije precizno definirano dokad će se napraviti nova strategija turizma. Sabor je bez rasprave o Vladinim uredbama za večeras završio s radom.