c S
Dnevne novosti

Sve članice EU potvrdile zeleno svjetlo Hrvatskoj za pravosuđe, uskoro poziv za dostavu stajališta

15.02.2010 07:55 BRUXELLES, 12. veljača 2010.Hina Nizozemska je i formalno uklonila rezerve u pogledu otvaranja poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima i za nekoliko dana i Odbor stalnih predstavnika EU-a trebao bi poslati pismo Hrvatskoj da dostavi svoje pregovaračko stajalište za to poglavlje, doznaje se iz diplomatskih izvora EU u Bruxellesu.
Na sastanku radne skupine za proširenje u petak u Bruxellesu utvrđeno je da se sve zemlje članice EU slažu da Hrvatska ispunjava sva mjerila koja su postavljena za to poglavlje. "Sve zemlje članice danas su prihvatile izvješće o ispunjavanju mjerila, u kojem se kaže da Hrvatska ispunjava sva mjerila za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava", rekao je Hini europski diplomatski izvor.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor objavila je da je i posljednja zemlja koja je kočila otvaranje pregovora o poglavlju 23 - Nizozemska povukla svoje rezerve. Na pitanje kada bi Hrvatska mogla očekivati poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za to poglavlje, diplomatski izvor je u petak u Bruxellesu rekao da se to može očekivati vrlo skoro, možda već nakon sljedećeg sastanka COREPER-a u četvrtak.

"Ali, sada više nije važno kada jer je u pitanju samo nekoliko dana, ono što je važno jest da su Nizozemci uklonili svoje rezerve i da više nema formalnih ili tehničkih zapreka", rekao je izvor. Hrvatska već mjesecima ima spremno pregovaračko stajalište za to poglavlje i može ga uputiti u Bruxelles praktički isti dan kada dobije poziv.

Nakon što Hrvatska dostavi svoje pregovaračko stajalište Europska unija pokreće izradu vlastitog pregovaračkog stajališta, u kojem se definiraju uvjeti za zatvaranje poglavlja i tek tada se mogu otvoriti pregovori. Taj posao ne može biti dovršen do sljedećeg petka, kada će se održati Međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj će Hrvatska otvoriti pregovore u poglavljima Okoliš i Ribarstvo, ali je realno očekivati da se to može obaviti do sljedeće pristupne konferencije u travnju, kažu diplomatski izvori.

Europska komisija je još u prosincu 2008. godine potvrdila da je Hrvatska ispunila tri mjerila za otvaranje poglavlja 23. Suradnja s Haškim sudom nije ni bila među tim mjerilima. Odmah na početku 2009. počeo je u radnim tijelima Vijeća EU-a postupak za otvaranje toga poglavlja. Međutim, u ožujku je skupina zemalja predvođena Nizozemskom i Velikom Britanijom tražila da se to poglavlje skine s dnevnog reda sve dok Hrvatska ne ostvari punu suradnju s Haškim sudom, odnosno riješi pitanje dostave topničkih dnevnika iz Oluje. Uz Nizozemsku i Veliku Britaniju bile su Belgija i Finska, ali ne i Danska koja se također spominjala u tom kontekstu.

Od blokade su najprije odustale Finska i Belgija, a prije nekoliko dana i Velika Britanija. Na to je utjecala odlučna borba protiv korupcije i reforme u području pravosuđa te osnivanje radne skupine sa zadaćom da istraži što se dogodilo s nestalim topničkim dnevnicima. Haški tužitelj Serge Brammertz je prije nekoliko dana u Europskom parlamentu pozdravio osnivanje te radne skupine, iako je rekao da ona još nije "postigla željene rezultate". I britanski i nizozemski izvori ističu da Hrvatska sada nije dobila "bjanko ček" te da će inzistirati na tome da među mjerilima za zatvaranje toga poglavlja bude puna suradnja s Haškim sudom.

Hrvatska je do sada otvorila 28 od 33 poglavlja o kojima se pregovora, od kojih je 17 privremeno zatvoreno. Na sljedećoj pristupnoj konferenciji Hrvatska će otvoriti pregovore u poglavljima Ribarstvo i Okoliš, nakon što je Slovenija uklonila svoje rezerve. I nakon što su dvije vlade potpisale, a Hrvatska već i ratificirala, arbitražni sporazum, Slovenija je zadržala rezerve u tri poglavlja - Okoliš, Ribarstvo i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Što se tiče poglavlja Vanjska, obrambena i sigurnosna politika, slovenski izvori kažu da se i na tome radi i da se može očekivati da i ono bude skoro otvoreno. Preostalo je još poglavlje Tržišno natjecanje, koje još nije otvoreno zbog nedopuštenih državnih potpora brodogradnji. Hrvatska vlada do ponedjeljka namjerava raspisati novi natječaj za privatizaciju brodogradilišta čime bi se ispunili uvjeti za otvaranje toga poglavlja.

Nakon što otvori dva poglavlja te otvori li u travnju preostala tri poglavlja, za što sada postoje realni izgledi, onda se može očekivati završetak pristupnih pregovora do kraja ove godine, a ulazak u punopravno članstvo 2012. godine.