c S
Dnevne novosti

Lovrin s članom Odbora Bundestaga za pitanja EU-a Manuelom Sarrazinom

15.02.2010 07:58 ZAGREB, 12. veljače 2010.(Hina) Predsjednica Odbora za pravosuđe i potpredsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Ana Lovrin sastala se s članom Odbora Bundestaga za pitanja Europske unije Manuelom Sarrazinom, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.
Tema razgovora bila je borba protiv korupcije u Hrvatskoj. Lovrin je upoznala gosta s mjerama koje Hrvatska poduzima, posebno istaknuvši Nacionalni program za suzbijanje korupcije 2006 - 2008. i Strategiju suzbijanja korupcije koju je Hrvatski sabor usvojio u lipnju 2008., a koju prati i Akcijski plan donesen iste godine.

Kao glavne institucije zadužene za suzbijanje korupcije izdvojila je vladino Povjerenstvo za praćenje provedbe mjera suzbijanja korupcije na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, kao tijelo koje je osnovao Hrvatski sabor.

Promjena niza zakona, ustroj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, omogućila je lakše otkrivanje i dokazivanje korupcije, istaknula je Lovrin. Sugovornici su se osvrnuli i na povezanost korupcije i međunarodnog organiziranog kriminala zbog čega je, između ostalog, potpisan i niz bilateralnih sporazuma o suradnji državnih odvjetništava i policije sa zemljama EU i sa susjednim državama.

Lovrin je upoznala gosta i s predstojećim izmjenama Ustava koje su potrebne kako bi se hrvatske institucije integrirale u sustav Europske unije. Zastupnik u njemačkom Bundestagu Manuel Sarrazin i njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer čestitali su na uklanjanju blokade za pregovaračko poglavlje 23. - Pravosuđe i temeljna prava. Sugovornici su razgovarali i o predstojećoj ratifikaciji pristupnog sporazuma u parlamentima zemlja članica kao i o budućoj suradnji parlamentaraca u sklopu Europske unije, stoji u priopćenju.