c S
Dnevne novosti

Mesić sa Schwartz-Schilingom o BiH i regiji

15.02.2010 07:59 BERLIN , 13. veljače 2010.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u Berlinu s bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christijanom Schwartz-Schilingom, s kojim je razgovarao o stanju u regiji, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.
Iz izvora bliskom Predsjedniku doznaje se da je Schwartz-Schiling izrazio zadovoljstvo što će Mesić, kojemu 18. veljače istječe predsjednički mandat, ostati aktivan u politici, i što će nastaviti surađivati. Predsjednik Mesić ranije je na Sveučilištu Humboldt gostovao na godišnjoj skupštini Društva za jugoistočnu Europu, gdje je održao govor o svom životu i političkoj karijeri.

Predsjednik društva Gernot Erler istaknuo je kako treba učiniti sve da 2010. bude uspješna za Hrvatsku i da se dovrše pristupni pregovori s EU-om. "Ako nam to pođe za rukom, onda će put Hrvatske u neovisnost i u EU biti povezan s vašim imenom", poručio je Erler hrvatskom predsjedniku na odlasku. Švedska veleposlanica u Njemačkoj Ruth Evelyn Jacoby, koja je također prisustvovala skupštini rekla je da je Hrvatska na putu da postane 28. članica Unije. Podsjetila je da je švedsko predsjedništvo EU-a pokušalo posredovati u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu kako bi se ubrzalo približavanje regije Uniji.

"Nacionalni interesi ne mogu biti iznad interesa EU-a i to vrijedi za ovu regiju", istaknula je Jacoby. Čelnici društva upozorili su kako su u regiji ponovno izišli na vidjelo problemi za koje se mislilo da pripadaju prošlosti i kao primjere naveli hrvatsko-slovenski prijepor, prijepor oko imena između Makedonije i Grčke, stanje u BiH, te pokušaj Srbije da se status Kosova ponovno nametne kao politička tema. Društvo je na godišnjoj skupštini uručilo nagrade hrvatskoj profesorici povijesti Mirjani Gross i Richardu Schwartzu, švedskom novinaru i suprugu hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić.

Društvo za jugoistočnu Europu osnovano je 1952. godine i jedno je od najznačajnijih njemačkih organizacija za istraživanje i političko savjetovanje u jugoistočnoj Europi. Ta privatna i neprofitna organizacija ima 800 članova, uglednih znanstvenika, političara, poslovnih ljudi i predstavnika medija. Predsjednik Mesić završit će jednodnevni posjet Berlinu, ujedno i svoje posljednje vanjskpolitičko putovanje na dužnosti, obilaskom Novoga muzeja, poznatom po tome što čuva poprsje egipatske kraljice Nefertiti, te će biti na koncertu Berlinske filharmonije.