c S
Dnevne novosti

Kosor s članovima Kongresa SAD-a

17.02.2010 08:55 ZAGREB, 15. veljače 2010.(Hina) Premijerka Jadranka Kosor sastala se s izaslanstvom američkog Kongresa, senatorom Georgeom V. Voinovichem i senatoricom Jeanne Shaheen i zahvalila na potpori SAD-a hrvatskom putu u euroatlantske integracije, doznaje se iz priopćenja vladinog Ureda za odnose s javnošću.
Kosor je sugovornicima kazala da je Hrvatska ponosna članica NATO saveza i pouzdan partner koji pridonosi svjetskom miru i stabilnosti, a da završetak pregovora s EU-om očekuje tijekom 2010. godine. Prema priopćenju, Kosor je američke senatore izvijestila i o hrvatsko-slovenskoj inicijativi za jugoistočnu Europu te o organizaciji konferencije na kojoj se očekuje sudjelovanje predsjednika država ili vlada europskog jugoistoka.

Istaknula je odlučnost hrvatske vlade u pružanju političke i praktične pomoći zemljama jugoistočnog susjedstva na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama i podsjetila na nedavnu odluku vlade da susjedima besplatno ustupi prijevode pravne stečevine Europske unije. Osvrnuvši se na BiH, kazala je da Hrvatska podupire jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu kao državu triju ravnopravnih, konstitutivnih naroda.

Senator Voinovich i senatorica Shaheen dali su punu potporu naporima Vlade RH te su naglasili kako su SAD iznimno zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje te podizanje trajnog mira u regiji u čemu Hrvatska ima iznimno važnu ulogu.

Senatori Voinovich i senatorica Shaheen pozdravili su napore Vlade RH oko završetka pregovora s EU, u borbi protiv korupcije i jačanju hrvatskog gospodarstva, ističe se u priopćenju.