c S
Dnevne novosti

TIH: izmjene Ustava moraju biti javne i otvorene

17.02.2010 08:58 ZAGREB, 16. veljače 2010.(Hina) Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenio je neprihvatljivim što se izmjene Ustava dogovaraju daleko od očiju javnosti, ustvrdivši da postupak promjena mora biti otvoren i javan kako bi građani znali o kakvim je izmjenama riječ, o tome mogli reći svoj stav te bili upoznati sa svojim pravima i obvezama.
Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović ustvrdio je na konferenciji za novinare da javnost dosada nije imala prilike saznati o čemu se sve raspravljalo ni koji su prijedlozi bili razmatrani niti koja se sva ustavna rješenja moraju mijenjati. Pritom je naglasio da se u svakoj demokratskoj zemlji prije promjene Ustava provodi javna rasprava kako bi se svi zainteresirani mogli izjasniti o najboljim rješenjima.

TIH smatra da bi se u Hrvatskoj rizik za pojavljivanje korupcije bitno smanjio te povećalo povjerenje u ustanove kad bi se pravo na pristup informacijama definiralo kao ustavno pravo za sve građane, unaprijedio postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika i ustavnih sudaca te maksimalno povećao prostor za kažnjavanje svih koruptivnih djela.

Pravo pristupa informaciji Ustav sada jamči novinarima, a u TIH-u drže da bi se proširivanjem tog prava na sve građane stvorili preduvjeti za maksimalno otvaranje tijela javne vlasti što bi smanjilo koruptivni rizik. U TIH-u smatraju da bi kod imenovanja glavnog državnog odvjetnika, kojeg bira Sabor većinom glasova zastupnika, jedna od mogućnosti bila konzultiranje drugih sudionika u pravosuđu dok bi se za izbor ustavnih sudaca, koje također bira

Sabor većinom glasova, mogla predvidjeti dvotrećinska većina. Predsjednik TIH-a smatra da bez obzira na konačno rješenje treba voditi računa da se kod imenovanja na te dužnosti postigne konsenzus i izbjegne bilo kakvo preglasavanje jer bi se na taj način stvorila njihova vjerodostojnost.

Zorislav Antun Petrović ističe da do TIH-a nije došao nikakav nacrt ustavnih promjena ali imaju informaciju da postoji ideja da se u sastav Državnog sudbenog vijeća uključi dva zastupnika. "Ako je to točno to bi bio veliki korak natrag", ustvrdio je predsjednik TIH-a koji smatra da bi suce trebala birati struka. TIH smatra apsolutno dobrodošlim prijedlog da se ukine zastara za koruptivna kaznena djela u procesu pretvorbe i privatizacije. Za početak ožujka TIH je najavio okrugli stol o ustavnim promjenama na koji će pozvati parlamentarne stranke.