c S
Dnevne novosti

Sabor: zakon o turističkom zemljištu i u treće čitanje

18.02.2010 07:38 ZAGREB, 17. veljače 2010.Hina Vlada je prihvatila sugestiju Odbora za turizam pa će Zakon o turističkom i drugom građevinskom zemljištu proći i treće saborsko čitanje, najavio je u Saboru državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Predstavljajući zakon, Bošnjaković je naglasio kako vladi nije cilj zakomplicirati poslovanje turističkih poduzeća, nego regulirati titulara vlasništva na 100 milijuna četvornih metara koje je ostalo neprocijenjeno i u pretvorbi nije ušlo u temeljni kapital poduzeća.

Vlada očekuje da će se tako trgovačkim društvima omogućiti da mogu upravljati svojim vlasništvom i investirati u daljnji razvoj. Bošnjaković je objasnio da će zemljište koje nije ušlo u temeljni kapital kampova i hotela ući u vlasništvo države i jedinica lokalne samouprave, a djelomično procijenjeno zemljište u suvlasničke zajednice, u kojima će država i jedinice lokalne samouprave moći isplatiti trgovačka društva i obrnuto. To se zemljište neće moći prodavati, a kampovi i hoteli neprocijenjenim će zemljištem moći upravljati na temelju neposrednih koncesija.

Bošnjaković je ocijenio da je predloženi zakon dobar temelj za investicijski zamah u turizmu, ali i kazao kako je vladi prihvatljivo da zakon prođe i treće čitanje, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za raspravu sa zainteresiranim udrugama. Izvijestio je i da su rokovi za donošenje podzakonskih akata skraćeni sa šest na tri mjeseca.