c S
Dnevne novosti

Vijeće za suzbijanje korupcije prihvatilo izvješće USKOK-a

19.02.2010 07:40 ZAGREB, 17. veljače 2010.(Hina) Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije je na sjednici jednoglasno prihvatilo izvješće Državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), prema kojem je broj presuda u prošloj godini porastao za 138 posto.
U 2008. izrečeno je 206 presuda za organizirani kriminalitet i korupciju, a u 2009. izrečena je 491 presuda, od kojih se 192 presude odnosilo na koruptivna kaznena djela, rekao je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, predstavljajući izvješće Državnog odvjetništva o provedbi antikorupcijskih mjera.

Ovakvo povećanje broja presuđenih osoba ukazuje na izniman napor četiri odjela USKOK-ovih sudova u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci ali i povećan napor USKOK-a, rekao je Cvitan. Ustvrdio je da je održan visok postotak osuđujućih presuda, što govori da se radi o dobro utemeljenim optužnicima.

Podsjećajući na istrage, poput Menadžera, Bankomata i korupcije u HŽ-u, Cvitan je rekao da se više ne radi o procesuiranju korupcije na nižim i srednjim nego na visokim razinama, pa se tu nalaze bivši ministri, bivši potpredsjednik vlade, veleposlanici, sveučilišni profesori, suci, odvjetnici. Predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP) rekao je da je čuo da postoji nalog od visokih dužnosnika policije i DORH-a da se pod hitno u Rijeci mora naći jedan visoki dužnosnik za kojeg se može dokazati da sudjeluje u korupciji.

"Takav nalog iz DORH-a nikad nije dan", kazao je Cvitan, ustvrdivši da ne stoji teza da se u nekakvom uskom krugu donosi odluka da će se nekog procesuirati zbog političkih utjecaja. Cvitan je također rekao da nitko nikad niti iz DORH-a ili bilo tko drugi nije došao njemu u ured ili poslao poruku da se nešto radi ili ne radi. Odbacio je tezu da je tužiteljstvo počelo ozbiljno raditi tek od polovine prošle godine. Članica Vijeća Ana Lovrin (HDZ) ustvrdila je da nije dobro da se politizira rad Vijeća u dnevno političke svrhe. Jovanović nije odgovorio na njezino pitanje kako zna da je netko iz DORH-a u Rijeci dobio nalog da se procesuira nekog iz SDP-a. Na pitanja dokle se došlo u istrazi oko Hypo banke i otkrivanja uloge bivšeg premijera, Cvitan nije želio govoriti dok je za slučaj premlaćivanja Igora Rađenovića, rekao da su osuđeni počinitelji ali nažalost nije otkriven nalogodavac.

Odgovarajući na pitanje, Cvitan je rekao da iz USKOK-a i DORH-a nikad nije izašao ni jedan podatak o radnjama koje se provode a nije mu poznato kako mediji dolaze do tih podataka. Iduća sjednica zakazana je za 24. veljače.