c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću o provedbi Strategije suzbijanja korupcije

19.02.2010 07:40 ZAGREB, 17. veljače 2010.(Hina) Hrvatski sabor će nastaviti sjednicu raspravom o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije za razdoblje od 21. svibnja 2008. do 30. svibnja 2009., najavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.
O tome će saborske zastupnike izvjestiti predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović. U izvješću, među ostalim, stoji kako je Nacionalno vijeće od svibnja 2008. do svibnja 2009., u više navrata iskazalo nezadovoljstvo ostvarenim rezultatima nadležnih u borbi protiv korupcije i tražilo povećanje učinkovitosti u otkrivanju i procesuiranju koruptivnih djela, te predlagalo mjere za poboljšanje akcijskog plana.

Nacionalno vijeće tada nije prihvatilo izvješće Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te zatražilo analizu korupcijskih rizika u državnim tvrtkama koje nadzire i pojedinačne akcijske planove za svaku državnu tvrtku (HC, HAC, HŽ). Ističu dobru suradnju s ministrom pravosuđa, nacionalnim koordinatorom za borbu s korupcijom koji je ujedno i predsjedavajući Povjerenstva koje koordinira borbu s korupcijom na razini ministarstava, te sa čelnim ljudima USKOK-a, DORH-a i Ravnateljstva policije.

Navode kako su dobro su surađivali i s nevladinim sektorom, posebno s GONG-om i TIH-om, na pitanjima ostvarenja prava na pristup informacijama, podizanju osviještenosti javnosti i suzbijanju korupcije u jedinicama lokalne samouprave. Nacionalno vijeće zaprimilo je 70-ak dopisa građana, među kojima i dopis o švercu naftom i korupcijskim rizicima u carinskoj upravi zbog čega su zatražili uvođenje novih mjera za suzbijanje tih rizika.