c S
Dnevne novosti

Mesić posljednjeg radnog dana s dužnosnicima Omana, Kine i Irana

19.02.2010 07:41 ZAGREB, 17. veljače 2010.(Hina) Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u Zagrebu, posljednjeg radnog dana na dužnosti hrvatskog predsjednika obilježenog vanjskopolitičkim aktivnostima, visoke dužnosnike Omana, Kine i Irana, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.
Mesić je razgovarao s ministrom nacionalne ekonomije Omana Ahmedom bin Abdulnabijem Mackiem, kineskim ministrom kulture Cai Wuom i zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova za Europu Alia Ahanija koji će u ime svojih zemalja prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Ive Josipovića.

Prema priopćenju, Mesić i omanski ministar suglasili su se da su nakon privatnog posjeta omanskog sultana Hrvatskoj prije nekoliko godina i službenog Mesićeva posjeta Omanu potkraj prošle godine stvorene šanse za značajno unapređivanje bilateralnih odnosa, osobito u gospodarstvu i turizmu.

Ministar Ahmed bin Abdulnabi Macki prenio je pozdrave omanskog sultana i pozvao Mesića da posjeti Oman kao privatna osoba, stoji u priopćenju. Predsjednik Mesić razgovarao je i s kineskim ministrom kulture Cai Wuom koji je prenio izraze zahvalnosti kineskog predsjednika Hu Jintaoa na oproštajnoj poruci predsjednika Mesića, kao i njegove srdačne pozdrave i najbolje želje.

Ocijenio je da su se kinesko-hrvatski odnosi najbrže i najsvestranije razvijali upravo u posljednjih deset godina, kada je na čelu države bio predsjednik Mesić i zahvalio Hrvatskoj što dosljedno zastupa politiku jedne Kine, ističe se u priopćenju. Govoreći o jačanju gospodarske suradnje, Mesić je posebno istaknuo mogućnost sudjelovanja Kine u izgradnji nove zračne luke u Zagrebu.

Posljednjeg radnog dana na predsjedničkoj dužnosti, Mesić je primio i zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova za Europu Alia Ahanija koji je odao priznanje Mesiću na doprinosu unapređivanju odnosa između Hrvatske i Irana. Odgovarajući na Mesićevo pitanje o iranskom nuklearnom programu, Ahani je naglasio da Iran nema namjeru ni proizvoditi, ni skladištiti, ni upotrijebiti nuklearno oružje, dodajući kako je nuklearni program njegove zemlje u svakome trenutku otvoren za inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.