c S
Dnevne novosti

Životopis hrvatskog predsjednika Ive Josipovića

19.02.2010 07:43 ZAGREB, 18. veljače 2010.(Hina) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, Zagrepčanin podrijetlom iz Baške Vode, na Pantovčak dolazi s karijerom uglednog pravnika i glazbenika.
Josipović je sveučilišni profesor i skladatelj, a dva je puta izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Za trećeg predsjednika Republike izabran je 10. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora, najavivši snažno zalaganje za pravnu državu te oštru borbu protiv kriminala i korupcije.

Rođen je 28. kolovoza 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te pravni fakultet na kojemu je magistrirao i doktorirao te postao sveučilišni profesor. Međunarodni pravnički ugled stekao je zastupajući Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu te surađujući na međunarodnim projektima.

Glazbenu je, pak, karijeru nakon srednje glazbene škole nastavio na studiju kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Skladao je za različita glazbala, komorne sastave i simfonijski orkestar, a za skladbe je dobio više domaćih i međunarodnih nagrada.

Josipović u politiku ulazi 1980., kad postaje članom Saveza komunista Hrvatske (SKH), a deset godina poslije, tijekom demokratskih promjena, sudjeluje u transformaciji SKH te pristupa Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP). Autor je prvog statuta te stranke koju napušta 1994. te se posvećuje struci.

U politiku se vraća 2003. i na parlamentarnim izborima potkraj te godine, kao nestranački kandidat na listi SDP-a, izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, a nakon lokalnih izbora 2005. postaje i vijećnikom u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Mandat saborskog zastupnika Josipović osvaja i na idućim parlamentarnim izborima 2007., a u Saboru sudjeluje u radu nekoliko parlamentarnih radnih tijela.

U ljeto 2008. ponovno se učlanjuje u SDP te lani pobjeđuje na unutastranačkom odlučivanju za SDP-ova predsjedničkog kandidata.

Na predsjedničkim izborima 27. prosinca prošle godine uvjerljivo ulazi u drugi izborni krug u kojemu pobjeđuje neovisnog kandidata Milana Bandića.

Josipović govori engleski jezik, a služi se i njemačkim. U braku je sa suprugom Tatjanom, također sveučilišnom profesoricom prava, s kojom ima 18-godišnju kćer Lanu.