c S
Dnevne novosti

Ashton: BiH mora ostati jedinstvena država

20.02.2010 07:00 SARAJEVO, 18. veljače 2010.(Hina) Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Chaterine Ashton izjavila je u Sarajevu kako Unija ima jasnu i nedvojbenu politiku u odnosu na BiH te da to mora ostati jedinstvena država unatoč činjenici da u njoj postoje različite zajednice.
"Ovo je jedna država sa različitim zajednicama i njezina je budućnost u Europskoj uniji", izjavila je Ashton nakon razgovora koje je vodila s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem. Ona je potvrdila da je EU spremna učiniti sve što može kako bi pomogla BiH na njezinom putu ka europskim integracijama a potvrdila je kako je jedan od važnijih koraka koje BiH mora napraviti i reforma Ustava.

Ona nije željela komentirati što bi točno u Ustavu BiH trebalo promijeniti, ali je naznačila kako je nužno da ta država uskladi svoj Ustav s međunarodnim standardima u oblasti poštivanja ljudskih prava. Razgovore koje je vodila u Sarajevu Ashton je opisala kao "vrlo otvorene, izravne i jasne". Kazala je kako je bosanskohercegovačkim dužnosnicima jasno prenijela očekivanja EU te važnost nastavka provedbi reformi koje su nužan preduvjet za pridruživanje Uniji.

Dolazak na područje Zapadnog Balkana neposredno nakon preuzimanja dužnosti u Europskoj komisiji Ashton je opisala kao dokaz koliko važnosti Bruxelles pridaje tom dijelu Europe te njegovoj stabilnosti. Potvrdila je i to kako za BiH neće biti dodatnih uvjeta kada je riječ o liberalizaciji viznog režima te da ona može stupiti na snagu čim se potvrdi da je BiH ispunila tehničke pretpostavke.

Tijekom boravka u BiH Chaterine Ashton sastala se i sa članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima vlada Federacije BiH Mustafom Mujazinovićem i Republike Srpske Miloradom Dodikom.