c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi poduprli Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije borbe protiv korupcije

20.02.2010 07:01 ZAGREB, 18. veljače 2010.Hina Saborski su klubovi poduprli Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije borbe protiv korupcije, a zastupnici su upozorili da među nositelje mjera iz strategije valja uvrstiti sva ministartva.
Nenad Stazić (SDP) pohvalio je rad toga vijeća, a pogotovu njegova predsjednika Željka Jovanovića (SDP), kojega smatra zaslužnim za javnu afirmaciju vijeća. Korupcija je, drži, uzročnik pada standarda i gubitka radnih mjesta. "Po procjeni Svjetske banke zbog korupcije se gubi šest milijarda kuna na godinu. Koliko se dječjih vrtića, škola i bolnica moglo izgraditi, koliko radnih mjesta sačuvati tim novcem", kazao je Stazić, koji tvrdi da se zbog krize "Hrvatskom širi očaj koji se svaki dan produbljuje".

HDZ-ovi zastupnici za Stazićeva su izlaganje napustili sabornicu, a novinarima su neslužbeno protumačili da Stazićeve govore ne žele slušati jer SDP-ovac "širi mržnju". Stazić je, međutim, protumačio da su HDZ-ovci sabornicu napustili jer im je "politikantstvo važnije od borbe protiv korupcije". Stazić tvrdi da "nije svima jednako stalo do borbe protiv korupcije", čemu u prilog navodi očitovanje vlade da ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije dužno vijeću podnijeti dodatna izvješća o poslovanju HAC-a i HC-a jer nije nositelj ni jedne antikorupcijske mjere iz strategije.

"Vlada se ponaša kao i zastupnici HDZ-a, to je usklađeno ponašanje, izići iz sabornice ili ne zadužiti ministarstvo mora da bude izravno uključeno u antikorupcijske mjere", ustvrdio je Stazić. Ana Lovrin (HDZ) zadovoljna je, pak, činjenicom da je predsjednik vijeća danas objasnio podatak od šest milijarda kuna koje se izgube u korupciji na godinu. Naglasila je da je riječ o procjeni Svjetske banke da se tri do pet posto ukupnih gospodarskih kretanja na svjetskoj razini izgubi u korupciji, a kad se to primijeni na hrvatske prilike, dobije se izračun od šest milijarda kuna na godinu.

"To je točno, iako sada već vidimo da se barata s osam ili 12 milijarda, da se nabacuje s milijardama", kazala je Lovrin, naglasivši da je riječ o velikim gubitcima i da treba učiniti sve da ih se svede na najmanju moguću mjeru. Pohvalila je Jovanovićevu izjavu da borba protiv korupcije ne smije i ne može imati stranački predznak, ali i naglasila kako bi voljela da Jovanović i u vijeću radi "bez ikakvih političkih opservacija".

"Voljela bih da mi radimo sustavno i predano i na sjednicama vijeća i da one koji put ne služe u sasvim pogrješne svrhe", rekla je Lovrin. Naglasila je da je Hrvatska u proteklih godinu i pol razvila mehanizme borbe protiv korupcije koji sada rezultiraju osuđujućim presudama. Kad je riječ o predstavci Roberta Matijevića, koji je pred vijećem govorio o korupciji u Carinskoj upravi, Lovrin je ocijenila da je u izvješću trebalo naglasiti da je Matijević svjedočio o događajima iz 2002. te da su mnogi od tih postupaka dovršeni pravomoćnim presudama, na temelju čega je vijeće zaključilo da su nadležna tijela učinila sve što su mogla i trebala.

I Lovrin je ocijenila da bi u program borbe protiv korupcije trebalo uključiti sva ministarstva. Parlamentarni nadzor nad borbom protiv korupcije smatra dobrim, a kazala je i kako se nada da će sljedeće izvješće biti aktualnije. Damir Kajin (IDS) požalio se, pak, na "stvaranje histerije u vezi s borbom protiv korupcije". "Jasno je da treba hapsiti svakoga tko je uzeo kunu za sebe ili svoju obitelj, ali ne možete hapsiti nekog zato što je nekom pomogao da opstane", rekao je Kajin, ustvrdivši da se "jednom kolegi događa pakiranje".

Kajin tumači da se u borbi protiv korupcije "selektivno pušta krv" jer "narod hoće krv", a boji se da se "sve ne pretvori u predstave i politički folklor". "Hapsiti dam, ali ne i podmetati", poručio je Kajin, koji "ima dojam da, kako stvari stoje, nema predsjednika države ili vlade, ministra, zastupnika, direktora javnog poduzeća koji neće u Remetinec".

Na tu je tvrdnju reagirala Marijana Petir (HSS). "Kolega Kajin takvim izjavama srozava profesiju političara i izaziva nepovjerenje građana prema ljudima koji vode državu", kazala je Petir, tražeći Kajinovu ispriku. Kajin, međutim, nije reagirao, a sve je završilo konstatacijom predsjedatelja Vladimira Šeksa da "kolega ne pokazuje simptome kajanja". Sjednica je prekinuta kako bi zastupnici mogli nazočiti predsjedničkoj inauguraciji, a nastavit će se popodne.