c S
Dnevne novosti

Vlada: prva aukcija za pomoć gospodarstvu je uspjela

22.02.2010 07:33 VARAŽDIN, 20. veljače 2010.Hina Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izvijestila je da je prva aukcija za dodjelu pomoći gospodarstvenicima u krizi uspjela, pozivajući još jednom bankare da daju svoj doprinos izlasku iz krize.
"Sa zadovoljstvom mogu reći da je ona (aukcija) uspjela i prvi gospodarstvenici dobivaju prvi vjetar u leđa. Od jučer imamo prve naznake dobrih odluka, da ove mjere uistinu imaju smisla i da puštaju korijenje", rekla je Kosor, na proslavi 20. obljetnice varaždinske organizacije HDZ-a.

Najavila je da će precizne podatke o rezultatima aukcije vlada imati u ponedjeljak. Bankare je pozvala da zdušnije podupru vladine mjere i doprinesu izlasku iz krize, a očekuje da će se kamate na kredite koji se dodjeljuju kao pomoć gospodarstvenicima kretati između pet i 5,5 posto. Kosor je najavila i nove mjere za gospodarske grane koje su se u teškoćama našle i prije izbijanja krize, poput tekstilne i obućarske industrije.

Čestitajući varaždinskim HDZ-ovcima obljetnicu njihove organizacije, Kosor je poručila kako je vodstvo stranke dobar tim, kao i čitava stranka, koja će, uvjerena je, nakon parlamentarnih izbora 2011. sa svojim koalicijskim partnerima još jednom sastaviti vladu. Uvjerena je i da će ti izbori biti redoviti, a ne prijevremeni. "Ma koliko neki prizivali prijevremene izbore, taj film neće gledati", poručila je.

Kosor je podsjetila da je stranku i vladu preuzela u izuzetno teškim vremenima, u kojima je vlada morala donijeti niz nepopularnih mjera, no i istaknula da vlada neprestano radi na mjerama za izlazak iz krize, što joj je, ističe, najvažniji cilj. Kazala je i kako su vlade u prošlosti možda bolje mogle odraditi neke poslove, poput brodogradnje, ali i kazala kako vjeruje u uspjeh drugog kruga privatizacije brodogradilišta. "Ogroman je teret pred nama ako to ne uspije, ali vjerujem da će uspjeti", kazala je. Kosor je naglasila kako je "puna snage, volje i optimizma", a sve političke snage u Hrvatskoj pozvala da zajedno rade na izlasku iz krize.

Uz predsjednicu HDZ-a, na proslavi 20. obljetnice varaždinskog HDZ-a bili su i potpredsjednici stranke Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak i Ivan Šuker te HDZ-ovi saborski zastupnici iz treće izborne jedinice.