c S
Dnevne novosti

Kosor: osnažiti gospodarstvo - zadaća svih zadaća u 2010.

22.02.2010 07:29 KARLOVAC, 19. veljače 2010.(Hina) Zadaća svih zadaća hrvatske vlade u 2010. jest osnažiti gospodarstvo, poručila je predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor u Karlovcu na svečanosti 20. obljetnice HDZ-a u Karlovačkoj županiji, istaknuvši da je Hrvatska na putu u EU u zadnjih sedam mjeseci otvorila više pregovaračkih poglavlja nego u prošle četiri i pol godine.
Pred prepunom velikom dvoranom članova, pristaša te koalicijskim partnerima u Domu Oružanih snaga "Zrinski" istaknula je da je posebno zadovoljna što je danas uspješno završila prva aukcija kojom će Hrvatska banka za obnovu i razvitak skupa s poslovnim bankama osigurati gospodarstvenicima prvih 500 milijuna kuna za gospodarski oporavak i razvoj.

"To je velik novac i nadam se da će doći u ruke pravih gospodarstvenika da sačuvaju radna mjesta za svoje zaposlenike", kazala je Kosor. Pozvala je sve gospodarstvenike da izdrže ovu godinu i učine sve što mogu da sačuvaju svako radno mjesto jer će, procijenila je, sljedeća godina biti lakša. Govoreći o gospodarskom oporavku, navela je da se rade projekti vrijedni deset milijarda kuna te je zahvalila Hrvatskoj narodnoj banci i posebno guverneru što podupire vladu.

Kosor je posebno istaknula da je Hrvatska na putu u EU u zadnjih sedam mjeseci uspjela otvoriti više pregovaračkih poglavlja nego u protekle četiri i pol godine. "Štoviše, Hrvatskoj je već određen financijski paket za članstvo za prve dvije godine i to za, kako se predviđa, 2012. i 2013.", kazala je Kosor. Da bi predočila o kolikoj je svoti riječ, koju bi Hrvatska raznim projektima mogla povući u prve dvije godine članstva, usporedila ju je s ukupno pet milijarda eura koliko je Hrvatska ukupno uložila u obnovu i skrb za stradalnike Domovinskog rata.

Čestitavši županijskoj i gradskoj organizaciji HDZ-a u Karlovcu zamolila je članstvo da se od sutra počne pripremati za parlamentarne izbore 2011. te je uz gromoglasno odobravanje mladeži HDZ-a za govornicom kazala kako je danas odlučila da će upravo karlovačku mladež HDZ-a zamoliti da joj bude pratnja u kampanji na budućim izborima. Član predsjedništva HDZ-a i ministar obrane Branko Vukelić, koji je od 20 godina djelovanja HDZ-a u Karlovcu stranku vodio 15, kazao je da je u veljači 1990. trebalo hrabrosti za osnivanje HDZ-a koji je, istaknuo je, od tada do danas jamac uspjeha, zajedništva, brige za malog čovjeka, i koji je spoj mladosti i iskustva.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan Ivan Vučić kazao je da je u županiji 8500 članova, od toga u Karlovcu 3500. Čestitavši svima, posebno osnivačima "ma gdje bili", podsjetio je i na stradanja u stvaranju slobodne i neovisne države te rekao da je u Karlovačkoj županiji život za Hrvatsku dalo 640 branitelja. Među mnogobrojnim HDZ-ovim dužnosnicima skupu su nazočili Vladimir Šeks i Božo Biškupić te drugi visoki stranački dužnosnici.