c S
Dnevne novosti

Fuele u Skoplju: EU traži od Grčke i Makedonije rješenje spora oko imena

22.02.2010 07:27 SKOPLJE, 19. veljače 2010.(Hin/AFP) Makedoniji i Grčkoj pruža se "fantastična prilika" da pronađu rješenje gotovo 20-godišnjeg spora oko imena Makedonije, rekao je u Skoplju europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.
"Na čelnicima (dviju zemalja) je golema odgovornost, ali im se pruža i fantastična prilika da trajno pridonesu stabilnosti cijele regije i napretku", izjavio je novinarima Fuele nakon razgovora s visokim makedonskim dužnosnicima, među kojima i s premijerom Nikolom Gruevskim.

"Otvaraju nam se mogućnosti i mi ih moramo iskoristiti na najbolji način u predstojećim mjesecima", rekao je Fuele. Povjerenik je izrazio "uvjerenost kako će dvije vlade učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi na najbolji mogući način iskoristile te mogućnosti". Zemlje članice EU u prosincu su odlučile za prvo tromjesečje 2010. odgoditi odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Makedonijom i to bi se pitanje trebalo naći na dnevnom redu summita EU u ožujku.

Makedonija ima status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU od prosinca 2005. Otvaranje pristupnih pregovora mora odobriti svih 27 zemalja članica unije, među kojima je i Grčka, koja od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije zbog toga što smatra kako to ime pripada isključivo njezinu kulturnom nasljeđu.

Idući će tjedan u posjet Makedoniji i Grčkoj stići posrednik UN za pitanje imena Makedonije Matthew Nimetz. U Skoplju bi trebao biti u utorak i srijedu, poslije čega će se uputiti u Atenu.