c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade

22.02.2010 07:26 ZAGREB, 19. veljače 2010.(Hina) Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je usvojila Pregovaračko stajalište Republike Hrvatske za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji za poglavlje pregovora 23.
"Pravosuđe i temeljna prava", priopćeno je iz Vlade. Pregovaračko stajalište će se, sukladno Odluci o postupku izrade i usvajanja pregovaračkih stajališta Republike Hrvatske u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, dostaviti na znanje Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora, te mjerodavnim tijelima Europske unije.

Usvojen je i Akcijski plan usklađivanja s uređenjem tržišta poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji. Plan se usvaja u sklopu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, u svrhu ispunjavanja mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju 11. "Poljoprivreda i ruralni razvitak", utvrđenim u Zajedničkom stajalištu Europske unije za poglavlje pregovora pravne stečevine 11. od 02. listopada 2009. Dokumenti će se dostaviti na znanje Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora kao i mjerodavnim tijelima Europske unije.

Dana je suglasnost Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnoj geodetskoj upravi, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. godini, u ukupnom iznosu od 3.049.485,03 kn za kupnju poslovnog prostora za smještaj Područnog ureda za katastar Koprivnica.

Vlada je donijela i Odluku o posebnim interventnim mjerama u sektoru proizvodnje goveđeg mesa. Proizvodnji goveđeg mesa, kao dijelu ukupne govedarske proizvodnje, u Republici Hrvatskoj pridaje se poseban značaj. Radi sređivanja nepovoljnog stanja u govedarskoj proizvodnji, posebice tovu goveda koja se očituje u smanjenju cijene te opasnosti da bi smanjeni obujam proizvodnje u idućem razdoblju prouzročio još veće poremećaje u govedarstvu, uvodi se mjera sufinanciranja otkupa utovljene junadi koja će se isplatiti otkupljivačima.

Sredstva potrebna za sufinanciranje otkupa utovljene junadi osigurana su u Državnom proračunu za 2010. unutar proračunskog razdjela Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 2 milijuna kuna. Dana je suglasnost Hrvatskom streličarskom savezu za održavanje 12. europskog dvoranskog streličarskog prvenstva u Poreču, od 16. do 20. ožujka 2010. i 1. svjetskog streličarskog kupa koji će se održati u Poreču, od 4. do 9. svibnja 2010.

Također je dana suglasnost Hrvatskom kajakaškom savezu, za podnošenje kandidature za organizaciju i održavanje Europskog juniorskog prvenstva i prvenstva mlađih seniora u kajaku i kanuu na mirnim vodama (Zagreb, 2011.) te europskog seniorskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje će se održati u Zagrebu, 2012.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade nad međunarodnom konferencijom "Europski poslovni forum o obnovljenim izvorima energije", koja će se održati u Zadru, 19. i 20. ožujka 2010., zatim nad održavanjem 57. Generalne skupštine Međunarodnog vijeća za lov i zaštitu prirode - CIC (Cavtat, 6. do 9. svibnja 2010.) te pokroviteljstvo nad znanstveno stručnim skupom "Upravni i politički sustavi Republike Hrvatske na pragu Europske unije koji će se održati u Splitu, svibanj 2010. Prihvaćanjem pokroviteljstava, Vlada ne preuzima nikakve financijske obveze, dodaju se u priopćenju. Donijeta je Uredba o objavi Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Crne Gore o ustupanju nekretnine bez naknade. Ugovor je sklopljen u Kotoru, 8. srpnja 2008., a njime je Vlada Crne Gore, kao vlasnik nekretnine, ustupila bez naknade hrvatskoj Vladi zgradu bivšeg Doma pomoraca u Starom gradu u Kotoru, Crna Gora, za diplomatske i druge potrebe, a Vlada RH stekla je pravo vlasništva na ustupljenoj nekretnini.

Pokrenut će se postupak o sklapanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije o suradnji u području zdravstva i medicine. Između ovih dviju zemalja do sada nije bilo ugovornih odnosa u području zdravstva i medicine te se sklapanje ovog Ugovora predlaže radi uspostave pravnog okvira za suradnju u tim područjima. Također, Ugovorom će se stvoriti preduvjeti za poboljšanje ukupnih odnosa dviju država.

Zoran Komar imenovan je na mjesto državnog tajnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te razriješen dužnosti ravnatelja Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Nevenka Benić imenovana je privremenom ravnateljicom Uprave, do imenovanja ravnatelja po raspisanom javnom natječaju, stoji u priopćenju Vlade.