c S
Dnevne novosti

Josipović predstavio sastav Ureda predsjednika

22.02.2010 07:28 ZAGREB, 19. veljače 2010. Hina Hrvatski predsjednik Ivo Josipović predstavio je na svojoj prvoj konferenciji za novinare na Pantovčaku osobe koje će mu, na čelu s Joškom Klisovićem kao predstojnikom, pomagati u radu tijekom mandata kroz Ured predsjednika.
"Ovdje na ovom poslu svi smo zajedno i imam puno povjerenje u sve te ljude", kazao je Josipović i dodao da su neke od "kućica" u timu još uvijek nepopunjene budući da treba, kako je rekao, riješiti administrativna pitanja. Vodili smo računa da ne dođe do povećanja troškova, dodao je Josipović.

Uz predstojnika Klisovića, u Uredu predsjednika bit će pročelnica kabineta Danica Juričić-Spasović, savjetnik za obranu Zlatko Gareljić, za vanjsku politiku Joško Paro, za nacionalnu sigurnost Saša Perković, za unutarnju politiku Siniša Tatalović, za gospodarstvo Boris Cota, savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec-Mojzeš, a posebni savjetnik za branitelje bit će "jedan od heroja Vukovara" Predrag Fred Matić koji neće biti zaposlenik Ureda, već će tu dužnost obavljati volonterski.

Predsjednik Josipović poseban naglasak stavio je na gospodarstvo osnivanjem Savjeta za gospodarstvo u kojem će, kako je naglasio, imati vodeće gospodarske praktičare i teoretičare. Naglašava da Savjet nije konkurencija gospodarskom timu Vlade već je "partnersko tijelo" koje će moći dati savjete za najbolja moguća rješenja u ovom teškom gospodarskom trenutku. Uz to, postojat će i Savjet za ratne veterane u kojem će se nalaziti više ratnih veterana II. svjetskog rata i Domovinskog rata.

Josipović će u svome Uredu imati i povjerenicu za ljudska prava i civilno društvo Ankicu Marinović i povjerenika za vjerske zajednice Stjepana Bartulicu. Novost u radu Ureda je i Odjel za analitiku koji će kao pročelnik odjela voditi Drago Pilsel, a novina je i funkcija glavnog analitičara koju će obnašati Dejan Jović, profesor s međunarodnim iskustvom i bogate bibliografije na tom području.

Za vanjsku politiku će, uz Paru, koji trenutačno obnaša veleposlaničku dužnost u Nizozemskoj, biti zaduženi i Romana Vlahutin zadužena za regiju, te Mirjana Mladineo zadužena za EU i multilateralu. Uz nekadašnjeg zamjenika ministra obrane Gareljića, sektor obrane "pokrivat" će i njegova zamjenica Višnja Tafra, koja se tim pitanjem bavila i u mandatu bivšeg predsjednika Mesića, kao što će vojni kabinet i dalje nastaviti voditi Krešimir Kašpar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Josipović je punu potporu dao savjetnici Vrabec-Mojzeš, savjetniku Saši Perkoviću koji ostaje na istoj dužnosti, te pročelniku Pilselu.

Novinare je, naime, zanimalo, kako to da je savjetnica Vrabec-Mojzeš u timu, budući je suvlasnica Radija 101 koji je u milijunskim dugovima, a u timu nije Marko Rakar koji je iz tima ispao iz sličnih razloga. Upoznat sam s time, rekao je Josipović i dodao da je ona vlasnica 1,3 posto dionica radija, a u Upravi nije bila u trenutku kad je dug nastao.

Govoreći o Perkoviću, Josipović je naveo da je "vrlo profesionalno obavio svoj zadatak u odnosu na sve predsjedničke kandidate koji su bili izloženi nasrtajima paraobavještajne zajednice tijekom predsjedničke kampanje". "Obratio sam se tadašnjem predsjedniku Mesiću za pomoć, a Perković je profesionalno obavio svoj posao", odgovorio je Josipović na pitanje novinara da objasni kako mu je Perković pomagao u kampanji. I Josipović, a nakon službenog dijela konferencije u razgovoru s novinarima i Pilsel, odgovorili su na pitanje kako to da je predsjednički savjetnik čovjek koji je u mladosti htio zapaliti kino, te kamenovao sinagogu.

Josipović je kazao da je Pilsel vrlo profesionalno i stručno obavio analitički dio posla u kampanji, a da je svoji dosadašnjim radom pokazao da je promijenio svoj mladenački svjetonazor. Pilsel je demantirao da je htio zapaliti kino i objasnio da je kao 18-godišnjak u Argentini, tijekom projekcije jugoslavenskih filmova, u kinu zapalio "paštetu" za tjeranje nametnika. Kao 16-godišnjak, pak, dodao je, pod utjecajem alkohola zajedno s nekolicinom prijatelja bacio je kamenje na prozore sinagoge.

"Zbog jednog i drugog smatram da sam bio glup i kajem se. Mislim da sam svojim životom dokazao da sam se promijenio, a to što sam napravio bilo je krivo", rekao je Pilsel novinarima.