c S
Dnevne novosti

Sabor o radu Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

24.02.2010 07:40 ZAGREB, 22. veljače 2010.(Hina) Hrvatski sabor raspravljao je o Izvješću o radu Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata od njegova osnutka 2005. do 2009.
Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata je na zahtjev Sabora utemeljen kao znanstvena ustanova - specijalizirani arhiv sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja, istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata.

Centar se u zadnje četiri godine uglavnom bavio prikupljanjem dokumenata iz Domovinskog rata srpske provenijencije, dok su dokumenti hrvatske provenijencije smješteni uglavnom u vojnom arhivu. Rad Centra temeljio se na organizaciji stručnih javnih tribina i predavanja o Domovinskom ratu, njih više od 20, izdavačkoj djelatnosti s izdanih 18 knjiga i fotomonografija, organizaciji izložbi, znanstvenih i stručnih skupova, predavanja i promocija izdanja Centra o Domovinskom ratu.

U Centru je danas zaposleno 18 djelatnika, uglavnom diplomiranih povjesničara, raspoređenih u odjele za arhivsko gradivo i za znanstveno istraživanje, te Službu općih poslova i računovodstvo. Rad Odjela za arhivsko gradivo sastojao se od prikupljanja i zaštite arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, sređivanju gradiva tzv. RSK, stvaranju memoarskog gradiva te prikupljanju dokumenata za obranu hrvatskih generala pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.