c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor na energetskom summitu u Budimpešti

24.02.2010 07:44 ZAGREB, 23. veljače 2010.(Hina) Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sudjelovat će na sastanku na vrhu o energetskoj sigurnosti koji će u Budimpešti okupiti predsjednike vlada zemalja Višegradske skupine, te njihove kolege iz zemalja srednje i jugoistočne Europe, najavljeno je iz hrvatske vlade.
Uoči energetskog summita, Hrvatska će se, po prvi puta, pridružiti razgovorima Višegradske skupine - Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke - na premijerskoj razini. Nakon sastanka s predsjednicima vlada zemalja Višegradske skupine, kojom trenutno predsjedava Mađarska, Kosor će sudjelovati na plenarnoj sjednici energetskog summita, gdje se očekuje i sudjelovanje premijera zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Na taj su summit dolazak najavili, uz domaćina Gordona Bajnaija, i slovački premijer Robert Fico, poljski Donald Tusk, češki predsjednik vlade Jan Fischer, slovenski premijer Borut Pahor, rumunjski Emil Boc, srbijanski šef vlade Mirko Cvetković, bugarski Bojko Borisov te premijer Moldove Vladimir Filat, kao i drugi visoki europski dužnosnici, dodaje se u priopćenju iz hrvatske vlade.

Prema najavama iz mađarskog izvora, na energetskom bi se summitu trebalo razgovarati o alternativnim energetskim izvorima odnosno diverzifikaciji izvora u cilju smanjivanja ovisnosti Europske unije o ruskom plinu, o energetskoj sigurnosti i opskrbnim pravcima. Budući da opskrbni pravci trenutno idu uglavnom u smjeru istok-zapad, u središtu su interesa ideje o onima koji bi povezivali sjever i jug.

Tako je Europska unija nedavno odobrila specifične energetske projekte među kojima se nalazi i interkonektor za povezivanje hrvatskog i mađarskog plinskog sustava, prvi puta osmišljen za neku zemlju koja nije članica EU-a. Također bi se trebalo razgovarati i o energetskim terminalima u Hrvatskoj, kao i u Poljskoj. Na summitu će biti riječi o "alternativama koje bi bile na dobrobit svih jer ne možemo biti taoci situacije kakva se dogodila" u vrijeme plinske krize u Europi prije više od godinu dana, rekao je izvor.

Europska unija ovisi o Rusiji za gotovo četvrtinu plina koji troši, a neke su zemlje gotovo potpuno ovisne o ruskom plinu. Riječi će biti i o projektu plinovoda Nabucco kojemu je cilj smanjiti ovisnost EU-a o Rusiji i u srcu je europske strategije energetske diverzifikacije.