c S
Dnevne novosti

Prva aukcija HBOR-a: prihvaćene ponude šest banaka, kamate od 4,93 do 5,11 posto

24.02.2010 07:46 ZAGREB, 23. veljače 2010.(Hina) Na prvoj aukciji Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za program kreditiranja obrtnih sredstava prihvaćene su ponude šest banaka, a kamatne stope za krajnje korisnike, poduzetnike bit će od 4,93 posto do 5,11 posto, odnosno prosječna je kamata 5,05 posto, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u HBOR-u.
"Prva aukcija HBOR-a prošla je vrlo uspješno i njome smo vrlo zadovoljni", kazala je Kosor na predstavljanju rezultata prve aukcije HBOR-a kojemu su bili nazočni i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Kosor je istaknula kako su rezultati prvih mjera za gospodarski oporavak i razvitak na tragu snaženja gospodarstva, čuvanja svakog radnog mjesta i otvaranja novih, naznaka da Hrvatska izlazi iz krize. "Do kraja ove godine sve ove mjere moraju moći dati rezultata", poručila je Kosor koja je pozvala sve koji imaju znanja, ideje, mogu pomoći da daju svoj doprinos.

Premijerka je novu aukciju HBOR-a za program kreditiranja obrtnih sredstava najavila za desetak dana, a prvu aukciju za model B, odnosno za jamstveni fond u kojem država preuzima pokriće dijela rizika novih kreditnih plasmana banaka za sredinu ožujka. Prva aukcija HBOR-a za model A, odnosno model u kojem država kroz HBOR aktivno sudjeluje u sufinanciranju kreditnih plasmana, održana je u petak, 19. veljače, a na njoj je HBOR ponudio iznos od 200 milijuna kuna.

Kako HBOR u tom programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto, kada se pridoda 60-postotni udio banaka, što je 300 milijuna kuna, ukupni kreditni potencijal koji je poduzetnicima na raspolaganju je 500 milijuna kuna. Na prvu su aukciju pristigle ponude 16 banaka u ukupnom iznosu 357,15 milijuna kuna, a kriterij za prihvaćanje ponuda je kamatna stopa koju banke nude za svoj 60-postotni udio u kreditu i kod svih prihvaćenih ponuda ta je kamata niža od 6 posto.

Prihvaćene su ponude šest banaka - Hrvatske poštanske banke (HPB), Hypo Alpe-Adria-Bank, Privredne banke Zagreb (PBZ), Raiffeisebank Austria (RBA), Societe Generale-Splitska banka i Vaba banke, a za te ponude kamata se za krajnje korisnike kreće od 4,93 posto do 5,11 posto, a odobrene kvote kredita od 3,57 milijuna kuna do 71,25 milijuna kuna. Najmanju kvotu od 4 milijuna tražila je VABA banka kojoj je odobreno 3,75 milijuna, a prosječna kamata za korisnike bit će 5,11 posto. Hypo banci odobrena je tražena kvota od 20 milijuna kuna i na temelju nje će krajnja kamata biti 5,05 posto, a Societe Generale-Splitskoj banci tražena kvota od 25 milijuna kuna i za nju će prosječna kamata za korisnike biti 4,93 posto. Prihvaćene su i ponude HPB-a i RBA koje su tražile i odobrene su im kvote od po 40 milijuna kuna, a kod obje će banke krajnja kamata biti 5,05 posto, dok je najveću kvotu (76 milijuna kuna) tražila PBZ kojoj je odobreno 71,25 milijuna kuna, a kamata za krajnje korisnike je 5,11 posto.

Na prvu se aukciju javilo još deset banaka (Zagrebačka, Erste&Steiermaerkische, Centar banka, BKS bank, Istarska kreditna banka, Jadranska, Međimurska, Podravska, Samoborska i Slatinska banka), no njihove ponude nisu prihvaćene. Razlog su kamatne stope koje su ponudile te banke, a koje su više od onih banaka čije su ponude prihvaćene, objašnjavaju u HBOR-a. I čelnici Vlade i HBOR-a i danas su ponovili da dodjela prvih kredita može krenuti za 20-ak dana, ako poduzetnici imaju gotove projekte.

Sve je pitanje brzine poslovnih banaka, u kojoj fazi je konkretan projekt, kazao je Kovačev, napominjući kako je objava tvrtki koje su dobile kredite stvar poslovnih banaka. Premijerka Kosor ponovila je kako je jedno od temeljnih načela da se krediti dodjeljuju bez ikakvog političkog utjecaja.