c S
Dnevne novosti

Odbor za regionalni razvoj: tematska sjednica o strategiji regionalnog razvoja

24.02.2010 07:47 ZAGREB, 23. veljače 2010.(Hina) Saborski Odbor za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo Hrvatskoga sabora na tematskoj sjednici raspravljao je o smjernicama strategije regionalnog razvoja RH.
Predsjednik Zlatko Koračević istaknuo je da Strategija treba stvoriti preduvjete da svi dijelovi zemlje budu osposobljeni pridonositi nacionalnom održivom razvoju i konkurentnosti, i to boljim povezivanjem lokalnih i regionalnih potreba.

Podsjetio je na značajne regionalne razlike i kratak rok za povećavanje apsorpcijskih kapaciteta nužnih za maksimalno korištenje strukturnih i kohezijskih fondova. Strategija bi trebala biti najvažniji provedbeni akt nakon usvajanja Zakona o regionalnom razvoju, pa su joj osnovne zadaće utvrđivanje ciljeva i prioriteta regionalnog razvoja, način njihova postizanja, te institucionalni i planski okvir politike regionalnog razvoja.

U raspravi su sudjelovali i predstavnici Vlade, lokalne i regionalne samouprave, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Karlo Gjurašić predstavio je Strategiju regionalnog razvoja, središnji dokument za pokretanje razvoja i korištenje strukturnih fondova.

Kao strateški ciljevi izdvojeni su podizanje povezanosti lokalne razine sa središnjom državnom razinom, potpora područjima koja zaostaju u razvoju i razvoj pograničnih područja. O sustavu financiranja govorila je Dubravka Jurlina Alibegović sa zagrebačkog Ekonomskog instituta dok je direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Darko Lorencin predstavio rad na regionalnim projektima u praksi.