c S
Dnevne novosti

Josipović: savjetnički tim sastavljam potpuno autonomno

24.02.2010 07:48 ZAGREB, 23. veljače 2010.(Hina) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da svojim Gospodarskim savjetom ne osniva "paralelnu vladu" i naglasio da će svoj savjetnički tim sastavljati potpuno autonomno, a osvrnuo se i na djelovanje paraobavještajnih struktura te izrazio uvjerenje da će pravna država naći načina da ih makne s političke scene.
Josipović je u razgovoru za HTV kazao kako većina članova njegova tima u uredu nije bila stranački aktivna te ponovio da je tim birao u prvom redu po stručnosti, odgovorivši tako na primjedbe da u sastavu tima u predsjednikovu uredu nema predstavnika desnog centra.

"Zaista ne vidim razloga da se prigovara s političke razine", kazao je i dodao da u timu ima i onih koji su "bliski desnom centru". Upitan za komentar na primjedbe premijerke Jadranke Kosor na sastav njegova gospodarskog savjeta, odgovorio je kako je riječ o "obliku nervoze", ali ne smatra to bitnim napadom. "Možda je to rezultat i teške gospodarske situacije u kojoj vlada želi stabilniju poziciju, ali još jednom ističem: ja ne osnivam paralelnu vladu. To ne želim. Tim ću potpuno autonomno sastavljati. Tu ne prihvaćam nikakve sugestije. Tim koji prvenstveno mene savjetuje, a naravno onda šalje određenu poruku koju vlada može, ali i ne mora prihvatiti", kazao je.

Na primjedbu novinarke je li riječ o tome da se vlada zbog gospodarske krize boji prijevremenih izbora, a time i predsjednikove naklonosti oporbi, Josipović je odgovorio kako je već rekao da će biti predsjednik koji se neće stranački svrstavati. Najavio je pritom da će se, pošto se sastao s premijerkom, sastati i s čelnicima oporbenih stranaka. "Moj prvi sastanak, kao što sam i obećao, bio je s premijerkom Kosor, a ovaj ću se tjedan sastati sa svim oporbenim strankama, neovisno o tome jesu li lijeve ili desne provenijencije", rekao je.

Na novinarkin upit kritički se osvrnuo i na paraobavještajne strukture koje su tijekom predizborne kampanje svojim djelovanjem protiv pojedinih predsjedničkih kandidata, kako je rekao, nasrnule na osnove demokracije i ljudskih prava. Josipović se nakon objave informacija o pojedinim kandidatima za pomoć obratio uredu predsjednika, a na pitanje nije li se najprije trebao obratiti policiji, odgovorio je kako to nije točno. "Ne, policija se ne bavi time, treba pročitati zakone. Mislim da je u tisku konačno prepoznato da je riječ o pravednoj borbi protiv jedne zle pojave koja narušava demokraciju i ljudska prava i siguran sam da će pravna država, onako kao što je to činila do sada, naći načina da makne s političke scene one koji nemaju ni legitimitet ni legalitet da čine te stvari koje su činili", izjavio je Josipović.