c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije

25.02.2010 07:31 ZAGREB, 23. veljače 2010.Hina Saborski klubovi podržali su Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2008. godinu, a IDS-ov zastupnik Damir Kajin u raspravi se žestoko obrušio na komercijalne televizije ustvrdivši da im je jedini interes kapital.
Kajin je kazao kako ga više od izvješća za 2008. zanima ono za proteklu godinu i stav Vijeća prema praćenju predsjedničke kampanje od strane komercijalnih televizija s nacionalnom koncesijom. Kajin smatra kako je kod komercijalnih televizija još i moguća neovisnost medija od politike, ali od kapitala - nikako.

"Lako je kritizirati Vladu i Sabor, ali sponzore mogu kritizirati jednom i nikad više", kazao je. Stoga, bez obzira na sve, HTV drži najkvalitetnijom televizijom s nacionalnom koncesijom i kaže kako ga treba čuvati "kao malo vode na dlanu". HTV je predsjedničku kampanju, bez obzira što je Informativni program uređivala Hloverka Novak-Srzić, to dobro pratio, za razliku od nekih drugih navodnih demokrata, rekao je.

Licemjernim je pritom ocijenio i stav OESS-a koji je za odluku komecijalnih televizija da ne prate sve kandidate kazao da je to stvar uređivačke politike. HDZ-ova zastupnica Suzana Bilić Vardić pohvalno je ocijenila izvješće i kazala kako je ono dovoljno kritično prema stanju i pojavama u elektroničkim medijima u promatranom razdoblju.

Vijeće za elektroničke medije je iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u 2008. sveukupno dodijelilo nešto manje o 33 milijuna kuna i to za 143 nakladnika radijske djelatnosti, te 21 televizijske djelatnosti.