c S
Dnevne novosti

Predstavljeni projekti hrvatskih udruga financiranih iz IPA-e

25.02.2010 07:33 ZAGREB, 24. veljače 2010.(Hina) Hrvatske civilne udruge, Zelena akcija, GONG i Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobinga, predstavile su u Zagrebu projekte regionalnog karaktera financiranih iz pretpristupnog fonda IPA 2008, a koje pokrivaju područje okoliša, energetske učinkovitosti i zdravlja i sigurnosti.
"Organizacije civilnog društva prepoznate su kao vrlo bitan čimbenik u provođenju sveukupnih reformi u zemlji", kazala je u uvodnoj riječi Tatjana Čorlija, načelnica Odjela međunarodne suradnje i EU pri Uredu za udruge Vlade RH.

David Hudson, zamjenik šefa Delegacije EU u RH, rekao je da je IPA prepoznala regionalne projekte vezane uz okoliš, energetsku učinkovitost i zdravlje i sigurnost kao vrlo važne, te da će se za njih izdvojiti milijun eura, od čega 800.000 eura u sklopu pretpristupnog fonda.

Kazao je da je Hrvatskoj od 2007., kada se IPA počela provoditi, pa sve do 2012. na raspolaganju 910 milijuna eura za pet područja, tj. 150 milijuna eura godišnje. "Imamo dva cilja: približavanje Hrvatske Europskoj uniji kroz prilagodbu i usvajanje 'acquisa' i, što je možda još važnije, IPA omogućuje zemlji da uči na konkretnom radu", objasnio je Hudson, ističući da IPA ima ulogu svojevrsnog "obučnog poligona" te da u tome civilno društvo ima veliku ulogu".

Istaknuo da će Hrvatskoj nakon pristupanja na raspolaganju biti 1,5 milijardi eura godišnje za vrijedne projekte. Zelena akcija je nositelj regionalnog projekta o energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Europi, a partneri su joj Centar za životnu sredinu iz BiH, Front 21/42 iz Makedonije, Global 2000 iz Austrije i INFORSEE iz Danske.

Bernard Ivčić je najavio skoro osnivanje Regionalne mreže nevladinih organizacija, dok je Toni Vidan predstavio razvoj Regionalnog edukacijskog centra o ekološki održivoj energetici na Šolti. Posebice je istaknuo činjenicu da su hrvatske udruge dobile potporu za svoje projekte u golemoj konkurenciji udruga uz cijele Europe. EU je izdvojio 3,2 milijuna eura za 13 projekata, a projektima hrvatskih udruga namijenjeno je čak 830.000 eura.

Suzana Jašić iz GONGA predstavila je projekt "Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana" koja okuplja udruge za zaštitu okoliša i udruge za razvoj demokracije i transparentnosti.Podsjetila je da se Konvencija potpisana 1998. odnosi na pristup informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša. Kao ključni problem istaknula je pristup pravosuđu i najavila specijalizirani edukacijski program za suce, odvjetnike i novinare iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobinga je nositelj projekta "Mreža za zdravlje i sigurnost na radu", a partneri su joj BOFOS iz Srbije, SFDM iz Makedonije, Sindikat financijskih organizacija iz Crne Gore, IBG Institut iz Beča i Nezavisni hrvatski sindikati. Prema riječima Jadranke Apostolovski, svrha projekta je potpora razvoju socijalno odgovornog tržišta, a kao najranjiviju skupinu navela je žene. Bernard Jakelić, iz Hrvatske udruge poslodavaca, poručio je da je čovjek jedina prava vrijednost te da njegova udruga želi poticati "društveno odgovorno poslovanje". Izrazio je žaljenje što mnogi ne shvaćaju da je društveno odgovorno poslovanje važan instrument za konkurentno poslovanje na tržištu.