c S
Dnevne novosti

Prihvaćena izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera

25.02.2010 07:35 ZAGREB, 24. veljače 2010.Hina Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije je jednoglasno usvojilo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Uprave za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Državne komisije za kontrolu postupaka.
Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović Mazal rekla je kako je na 83 zaprimljena predmeta tijekom 2009. godine bilo podneseno šest optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnog postupka. U javnoj je nabavi, prema njezinim riječima, lani potrošeno 39,5 milijardi kuna, od kojih su najzastupljeniji bili javni radovi sa 57,1 posto. Također je naglasila kako je 80 posto poslova bilo ugovoreno otvorenim postupkom javne nabave.

Šefica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Vlasta Pavličević iznjela je podatke prema kojima je 2007. godine bilo podneseno 637 žalbi, 2008. godine 1020 žalbi, a 2009. čak 1422 žalbe. Do veljače ove godine stigle su 223 žalbe. Državna komisija je, po riječima predsjednika Vijeća Željka Jovanovića, porezne obveznike stajala oko 500 tisuća kuna, što je malo, obzirom na vrijednost od 7,5 milijardi kuna kontroliranih postupaka.Na upit članice Vijeća Smiljanke Škugor-Hrnčević o roku u kojem se odgovaralo podnositeljima žalbe, Pavličević je rekla da je to 15 dana od dana kompletiranja spisa, te dodala kako je na više od 90 posto žalbi odgovoreno.

Osvrćući se na podatke o broju poništenih javnih nabava, član Vijeća Dragutin Lesar ustvrdio je kako 5,5 posto predmeta javne nabave završi u žalbenom postupku, no vrijednost tih predmeta iznosi preko trećine ukupne javne nabave u Hrvatskoj.Predsjednik Vijeća Željko Jovanović podsjetio je na procjene Svjetske banke, prema kojoj zbog korupcije hrvatsko gospodarstvo trpi štete od 6 milijardi kuna.

Ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan i državna tajnica Obradović Mazal najavili su uskoro potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji s ciljem još čvršćeg povezivanja u borbi protiv korupcije.