c S
Dnevne novosti

Sabor počeo raspravu o nelikvidnosti sustava

25.02.2010 07:38 ZAGREB, 24. veljače 2010.Hina Sabor je započeo raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o ulozi vlade u stvaranju uvjeta za smanjenje nelikvidnosti sustava.
Interpelaciju je uvodno obrazložila Dragica Zgrebec (SDP), navodeći da nelikvidnost mjesecima kontinuirano raste te da su nepodmirene obveze poduzeća u prosincu prošle godine dosegnule 27 milijardi kuna. Naglasila je da u insolventnim tvrtkama radi 48.500 radnika, čija su radna mjesta ugrožena pa će se u idućih nekoliko mjeseci naći na zavodu za zapošljavanje.

Zgrebec tvrdi da uzrok nelikvidnosti nije samo svjetska kriza, nego i loše postavljen sustav u Hrvatskoj. Nevjerojatnim je ocijenila vladino tumačenje da je među insolventnima najviše tvrtki s jednim zaposlenim, ističući da je zabrinjavajuće upravo to što je riječ o tvrtkama bez zaposlenih i bez imovine, ali s enormnim dugovima, koji čine 65 posto ukupnog iznosa nepodmirenih obveza.

"Vlada objašnjava da takvi zatvaraju jedno, a otvaraju novo trgovačko društvo, dok obveze ostaju u onom koje ide u stečaj. Ako zna za takvu situaciju i da je riječ o alarmantnom broju, zašto vlada ne predlaže zakonske izmjene kojima će onemogućiti takvo ponašanje", upitala je Zgrebec. Ustvrdila je da na nelikvidnost značajno utječu dugovi pet velikih državnih poduzeća, od kojih četiri imaju veće iskazane obveze od potraživanja.

Naglasila je potrebu jače discipline u financijskom sustavu, ističući kako je važno da država i državne institucije te državna i javna poduzeća na vrijeme podmiruju svoje obveze. SDP zato predlaže da se vladu obveže da osigura podmirenje obveza iz proračuna u roku od 30, a državnih i javnih poduzeća 60 dana. Traže, također, rigorozne mjere za neplatiše, jer opterećuju sposobne tvrtke, obrazložila je Zgrebec.

Pozdravila je vladinu najavu o novom jedinstvenom uređenju evidencije poslovnih udjela, tumačeći kako će to biti dobra posljedica SDP-ove interpelacije. SDP-ovu interpelaciju vlada je odbila, a u pisanom očitovanju ističe se da SDP ne barata točnim podacima, te da je u rujnu 2009. bilo 24.556 insolventnih tvrtki, s ukupnim dugom od 19,3 milijarde kuna. Vlada ističe da je to 15 posto manje insolventnih tvrtki nego u razdoblju od 2000. do 2003., a da je u takvim tvrtkama čak 40 posto manje zaposlenih nego za mandata SDP-ove vlade.