c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o pravima nacionalnih manjina

26.02.2010 07:30 ZAGREB, 23. veljače 2010.Hina Hrvatski sabor razmotrio je izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koje su zastupnici pohvalili kao znatno kvalitetnije od prijašnjih, ali i upozorili na brojne nedostatke u primjeni zakona.
Mile Horvat (SDSS) upozorio je da još brojni gradovi i općine nisu uskladili svoje statute s ustavnim zakonom, zbog čega je u njima nemoguće provesti dopunske izbore, kojima bi se osigurala zastupljenost manjina u gradskim i općinskim vlastima. Zauzeo se za kažnjavanje onih koji u tom smislu namjerno krše zakon. Upozorio je na otežan povratak imovine i zapošljavanje pripadnika srpske nacionalne manjine, a požalio se i na zatvorenost medija prema manjinskim temama te na nejednak položaj na Hrvatskoj televiziji.

Horvat je ustvrdio da ni jedno od kulturno-umjetničkih društava srpske nacionalne manjine nikad nije nastupilo u HTV-ovoj emisiji "Lijepom našom" te da je HTV na pritužbe odgovarao "čudnim odgovorima". Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin požalio se, pak, na česta kršenja prava na dvojezičnost, a zastupnica češke manjine

Zdenka Čuhnil na nezainteresiranost saborskih klubova za današnju temu. Zastupnici su pohvalili napredak u području odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, pozitivan trend u očitovanju vjerskih sloboda, povećana izdvajanja za vjerske zajednice i očuvanje zgrada koje su hrvatska kulturna baština. Pohvalili su i veća izdvajanja i bolje uvjete za rad udruga i ustanova nacionalnih manjina na području kulture, izdavaštva i informiranja. Od vlade su, međutim, zatražili da iznese i vlastitu ocjenu rezultata provedbe ustavnog zakona i predloži mjere za uklanjanje uočenih teškoća.

Manjinski zastupnici izrazili su žaljenje i zbog kašnjenja izvješća, a potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac objasnio je da je riječ o sporu i nedovoljno kvalitetnu postupku prikupljanja bitnih informacija iz jedinica lokalne i područne samouprave.