c S
Dnevne novosti

Sabor o državnim potporama u 2008.

26.02.2010 07:35 ZAGREB, 24. veljače 2010.Hina Hrvatski sabor je na samom kraju zasjedanja razmotrio izvješće o državnim potporama u 2008., a zastupnički klubovi su suglasni da bi potpore trebale biti učinkovitije i više usmjerene na projekte nego na programe.
Zastupnik HDZ-a Dragan Kovačević naveo je kako državne potpore u EU u prosjeku iznose 0,4 posto BDP-a te da je uglavnom riječ o horizontalnim i regionalnim potporama. U Hrvatskoj, međutim, potpore u BDP-u sudjeluju s 1,93 posto, dok je udio horizontalnih i regionalnih potpora oko 24 posto.

"Sigurno da takvom strukturom ne možemo biti zadovoljni, da treba smanjivati sektorske potpore", kazao je Kovačević. Upozorio je i da su potpore poljoprivredi i ribarstvu porasle na 40 posto ukupnih potpora. "Ta situacija nije dobra ni održiva. Svi smo za potpore u poljoprivredi, ali one moraju biti efikasnije", rekao je Kovačević.

Zastupnik SDP-a Davor Bernardić također smatra da treba smanjiti potpore koje u Hrvatskoj idu gubitašima, favoriziranim sektorima. Brine ga način dodjele potpora iz proračuna. "Direktne dotacije najnetransparentniji su kriterij, sklon selektivnom pristupu, od kojeg razvijene zemlje bježe. U EU su potpore usmjerene više projektno nego programski", rekao je Bernardić.

Zastupnik HNS-a Zlatko Koračević ocijenio je, pak, da treba smanjiti broj davatelja potpora i optimizirati potpore, kako bi u konačnici dale što bolje rezultate. Upozorio je da učinke ne daju ni potpore za gradove i općine na područjima od posebne državne skrbi. "Po novom sustavu definiranja potpomognutih područja u ta područja ulazi 84 posto općina i gradova koji su i do sada bili potpomagani, što znači da su učinci potpora vrlo mali", rekao je.