c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene zakona o privatnoj zaštiti

27.02.2010 07:02 ZAGREB, 25. veljača 2010.Hina Hrvatski sabor je raspravio nekoliko zakonskih prijedloga među kojima i izmjene i dopune Zakona o privatnoj zaštiti.
Tim se zakonskim prijedlogom čuvarima koji štite pojedine objekte daju ovlasti da privremeno, do dolaska policije, ograniče slobodu osobama koje su neovlašteno ušle u neki objekt. Zakon se usklađuje s pravnom stečevinom EU, a predloženim izmjenama nastoji se prevladati nedostatak licenciranih osoba koje obavljaju poslove privatne zaštite, a kao jedan od uvjeta za izdavanje dopuštenja za obavljanje poslova čuvara minimalno je niža stručna sprema.

Ustanovljuje se Dan zaštitara, 21. rujna na blagdan sv. Mateja. U objedinjenoj raspravi Sabor je kratko raspravio i prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma za uzajamnu zaštitu tajnosti izuma koji se odnose na obranu i za koje su podnesene prijave patenata, te prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma s NATO-om o priopćavanju tehničkih podataka u obrambene svrhe.

Sporazumom za uzajamnu zaštitu tajnosti izuma koji se odnose na obranu i za koje su podnesene prijave patenata uređuje se zaštita tajnosti izuma za koje su zaprimljene prijave patenata prema dogovorenim postupcima kad god je vlada odredila tajnost takvih izuma u interesu nacionalne obrane. Zakonom o potvrđivanju sporazuma s NATO-om o priopćavanju tehničkih podataka u obrambene svrhe Hrvatska ispunjava pravne uvjete za primjenu odredaba tog sporazuma o priopćavanju tehničkih podataka u obrambene svrhe koji uređuje priopćavanje vlasničkih tehničkih podataka između vlada stranaka i tijela NATO-a.

Ovime će se stvoriti pravni okvir za interoperabilnost s ministarstvima obrane i oružanim snagama ostalih država članica NATO-a na ovom pravnom području, kazao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimonović.