c S
Dnevne novosti

Pred Saborom plan aktivnosti za završetak pregovora s EU

27.02.2010 07:09 ZAGREB, 25. veljača 2010.(Hina) Predstavljajući u Hrvatskome saboru Plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je da Hrvatska već danas funkcionira kao država članica EU.
"Hrvatska s optimizmom gleda na 2010. kao važnu godinu što se tiče završetka pregovora", rekao je Jandroković navodeći da u ovome trenutku Hrvatska ima 30 otvorenih poglavlja od sveukupno 33. Od toga je 17 privremeno zatvoreno, a do polovice godine, u vrijeme španjolskog predsjedanja, očekujemo da ćemo otvoriti i preostala tri poglavlja (Pravosuđe i temeljena prava, Tržišno natjecanje, Vanjska sigurnosna i obrambena politika), rekao je.

O uspješnosti posla govori i činjenica da je s radom počela ad hoc radna skupina za izradu pristupnog ugovora, dodao je. Do polovice godine, naveo je Jandroković, očekuje se donošenje 12 zakona koji se usklađuju s pravnom stečevinom, od toga u prvome kvartalu tri, a u drugome ostalih devet. Dodao je da donošenje izmjena pojedinih zakona (o DSV-u, DORH-u i pravosudnoj suradnji) ovisi o izmjenama Ustava RH.

Naglasio je pritom da se hrvatsko zakonodavstvo mijenja i paralelno s izmjenama pravne stečevine EU, odnosno da Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama zakona o kojima raspravljaju i sve ostale članice EU što, kaže, govori o dosljednosti i vjerodostojnosti Hrvatske. "Time pokazujemo da Hrvatska već sada funkcionira kao država članica EU", rekao je.

Napomenuo je da je od 2000. do danas s europskom pravnom stečevinom usklađeno ukupno 472 zakona i 1086 podzakonskih akata, ocijenivši te podatke potvrdom da je Hrvatska učinila maksimalne napore da svoj pravni sustav uskladi s onim u EU. Jandroković je izvijestio da je lani doneseno 82 tzv. europska zakona i 229 podzakonskih akata, te je, posebno nakon sklapanja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, "ostvaren značajan proboj u pregovorima s EU".