c S
Dnevne novosti

Sabor: vladajući odbili posebni porez na kamate

27.02.2010 07:06 ZAGREB, 25. veljače 2010.Hina Vladajuća većina u Saboru odbila je nekoliko oporbenih zakonskih prijedloga, među kojima i tekst kojim je SDP prije 18 mjeseci predložio uvođenje posebnog poreza na kamate, kako bi se destimuliralo podizanje kamatnih stopa na kredite.
Po SDP-ovu prijedlogu banke bi plaćale poseban porez na kamate, naknade, provizije i druge troškove kredita ako im zbroj daje kamatnu stopu višu od devet posto godišnje. Iako dijele ocjenu kako su poslovne banke zloupotrijebile izuzetno tešku situaciju da bi povećale kamate i zadržale visoke profite, HDZ-ovi zastupnici uvjereni su da bi oporezivanje ekstra profita banaka generiralo još veće kamate.

HDZ-ov zastupnik Goran Marić SDP-ov je prijedlog nazvao hvalevrijednim zbog socijalne komponente. Uvjeren je, međutim, da bi takav porez banke iskoristile kao alibi za novo povećanje kamatnih stopa i zarade. "Vrlo je opasno očekivati da će to djelovati na snižavanje kamata. Bojim se još gore varijante - povećanja kamata i iznad poreza", kazao je Marić, podsjetivši da su uvođenje trošarine na telefonske impulse kompanije iskoristile kako bi povećale cijenu razgovora, ne samo za trošarinu, nego za dvostruko više.

Marić je još jednom banke prozvao za nekorektan odnos prema građanima i gospodarstvu, no oporbenjaci su uzvratili kako se banke tako ponašaju jer im to omogućuju hrvatski propisi. "Uživao sam u raspravi kolege Marića, koja je sublimirala sav bezobrazluk i aroganciju bankarskog sektora prema građanima. Suglasni smo u dijagnozi, ali nismo u terapiji. Ako je nešto bolesno, to treba riješiti. Ajmo krenut!", pozvao je vladajuće zastupnik HNS-a Zlatko Koračević.

Ustvrdio je kako Vlada ima instrumente kojima može stati na kraj takvoj aroganciji poslovnih banaka, za koje može dobiti i punu podršku u Hrvatskom saboru, ali da nije spremna na to. "Mrkvu dajemo, ali za bič nismo spremni. Mislim da to nije dobro", kazao je Koračević, prozivajući vladajuće za dvoličnost. I zastupnik HSU-a Silvano Hrelja smatra kako Vlada previše dopušta bankama, a upitao je sjede li predstavnici banaka i u ministarstvima.

SDP-ovac Slavko Linić Vladu je prozvao za potpuni izostanak fiskalne politike koja je trebala građane i gospodarstvo zaštititi od banaka. Na objašnjenje Vlade da bi predloženi porez značio dvostruko oporezivanje, budući da bi banke plaćale porez na dobit i poseban porez na kamate, što je u neskladu s temeljnim načelima oporezivanja, Linić je podsjetio kako građani plaćaju posebni porez na dohodak. Kazao je da je SDP spreman dotjerati tekst za drugo čitanje, kako bi otklonio bojazni HDZ-a da će se porez prevaliti na korisnike kredita. Objasnio je da je predloženi porez nemoguće izbjeći tako da se kamata prebaci na neku drugu naknadu, budući da tekst ne govori samo o kamati, nego o svim troškovima obrade kredita.

Linić je rekao da će SDP za drugo čitanje predložiti i progresivnije oporezivanje, kako bi se već na sedam posto kamate plaćalo 20 posto poreza, a primjerice na stopu veću od 13 posto 150 posto poreza. Najavio je da će predložiti i različita oslobođenja s obzirom na vrstu kredita, primjerice manje oporezivanje povećane kamate na kredite na potrošnju, a više na povećane kamate za stambene ili investicijske kredite.