c S
Dnevne novosti

Grčka: Većina stanovnika podržava vladine mjere štednje

01.03.2010 07:23 ATENA, 27. veljače 2010.(Hina/AFP) Većina Grka podržava stroge mjere štednje svoje socijalističke vlade kojima pokušava smanjiti državni dug, učvrstiti tržište i ublažiti socijalno nezadovoljstvo, prema ispitivanju objavljenom u subotu.
Iako su vladine mjere štednje izazvale nekoliko velikih prosvjeda i štrajkova, više od 52 posto ispitanih smatra da će mjere biti učinkovite, navodi se u anketi objavljenoj u dnevnom listu Ta Nea. Njima se protivi 42,3 posto Grka, prema ispitivanju koje je istraživački institut Tothepoint vodio među 1.600 ljudi.

Grčki javni dug iznosi 294 milijarde eura, a 12,7-postotni proračunski manjak osjetno je iznad propisanog okvira u EU-u od tri posto BDP-a. Europska unija sljedećih će dana razmotriti potrebu uvođenja novih mjera štednje uz već postojeće usmjerene na rezanje plaća, zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru i produljenje radnog vijeka.

Premijer George Papandreu je pozvao Grke da preuzmu odgovornost radi izlaska zemlje iz gospodarske krize. U srijedu se okupilo više od 30 tisuća ljudi na ulicama velikih grčkih gradova u općem štrajku koja je gotovo paralizirao zemlju.