c S
Dnevne novosti

Zagrebački studenti osvojili prvo mjesto u polufinalu natjecanja iz prava EU

01.03.2010 07:19 ZAGREB, 28. veljače 2010.(Hina) Studentska ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu u konkurenciji 12 sveučilišnih ekipa iz Europe i SAD-a osvojila je prvo mjesto na polufinalnom natjecanju u simuliranim sudskim raspravama (European Law Moot Court Competition) u Firenci, priopćeno je sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.
Ekipa zagrebačkog Pravnog fakulteta, u sastavu Mirna Romić, Tena Ratković i Jurica Sevček, u izravnom sučeljavanju pobijedila je njemačko Sveučilište Koeln i američki Pravni fakultet Columbia (New York). Riječ je o uglednom natjecanju iz prava Europske unije na kojemu svake godine sudjeluje više od 200 sveučilišta.

Nakon pisanog dijela natjecanja i selekcije najboljih pisanih podnesaka održavaju se četiri regionalna polufinala, ove godine u Firenci, Maastrichtu, New Yorku i Madridu. U svakom polufinalnom krugu sudjeluje po 12 timova (ukupno 48). Četiri pobjedničke ekipe bore se za pobjedu pred Europskim sudom u Luxembourgu. Polufinalni krug natjecanja, na kojemu su sudjelovali naši studenti, održano je u European University Institute u Firenci (www.iue.it).

Studentsku ekipu pripremala je Jean Monnet katedra za Europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, a trenerica je bila asistentica Melita Carević. Ovo je treći put da se naši studenti plasiraju u luksemburško finale, a prethodno su osvojena dva druga mjesta, 2008. i 2006. godine, stoji u priopćenju.