c S
Dnevne novosti

Osijek: potpisan ugovor o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom

01.03.2010 07:21 OSIJEK, 27. veljače 2010.Hina Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovistost Vinko Mladineo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić potpisali su u Osijeku ugovor o zajedničkom ulaganju u pripremne radove za izgradnju županijskoga Centra za gospodarenje otpadom.
Riječ je o ugovoru vrijednom 10 milijuna kuna, potrebnih za izradbu stručno-tehničke dokumentacije, koja je preduvjet za kandidiranje za sredstva europskih predristupnih ili kohezijskih fondova. Strategija gospodarenja otpadom predviđa gradnju 15 takvih centara u Hrvatskoj, a dosadašnja odlagališta komunalnog otpada, koja su u postupku sanacije, bit će zatvorena, naglasio je Mladineo.

Župan Šišljagić rekao je kako bi županijski centar za gospodarenje otpadom trebao profunkcionirati početkom 2012. godine, te da je riječ o strateškom projektu, za koji se očekuje veći angažman države i njenih institucija. Potpisivanju ugovora za izgradnju županijskoga Centra za gospodarenje otpadom nazočili su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks te saborski zastupnici s ovoga područja.

Potpredsjednik sabora Šeks izjavio je novinarima kako je potpisivanje ugovora bila prigoda za demonstraciju nove politike, koja treba označiti sinergiju djelovanja saborskih zastupnika, čelnika lokalne samouprave i drugih čimbenika ovoga područja u nekim projektima, kao što su zaštita okoliša i energetska učinkovitost, kako bi zajedno dali potporu lobiranju za interese ove Županije.

Ovakvi razgovori daju novo svijetlo na politiku, koja sve više gubi obilježja "strančarenja" i napetosti, koje su karakterizirale politiku u ovoj Županiji ili prema ovoj Županiji proteklih godina. To vrijeme treba biti iza nas i svi se trebaju složiti oko strateških interesa Osijeka i Osječko-baranjske županije, rekao je Šeks.