c S
Dnevne novosti

Josipović: nemam trzavica s Vladom

01.03.2010 07:30 ZAGREB, 27. veljače 2010.(Hina) Predsjednik Republike Ivo Josipović odbacio je nagađanja da postoje trzavice između Vlade RH i Ureda predsjednika Republike, ocjenivši kako nema problema koji bi dovodili u pitanje suradnju i izvršavanje ustavnih ovlasti.
"Ako bismo mogli mjeriti te trzavice onda mislim da je 50 posto trzavica rezultat naših uvodnih formiranja kanala komunikacije, ali koji nemaju nikakvu političku pozadinu ni težinu, a drugo je želja medija da nađu sebi neku atrakciju. Nema problema koji bi dovodili u pitanje suradnju i izvršavanje naših ustavnih obveza", izjavio je Josipović novinarima na obilježavanju Europskog dana rijetkih bolesti na Cvjetnom trgu.

Upitan može li Vlada izdržati do kraja mandata, u kontekstu jučerašnjeg sastanka s predstavnicima oporbe, predsjednik je odgovorio kako je njegova dužnost da surađuje s Vladom te bi bilo neukusno da nagađa o padu Vlade. "Priroda oporbe je da nastoji srušiti Vladu, ali to se nije radilo u mom uredu i neće se raditi u mom uredu. To je mjesto suradnje s Vladom i okupljanja svih koji imaju nešto za reći. Vidjeli ste da su jučer u mom uredu bili predsjednici stranaka vrlo različite prirode, od ljevice do desnice, centra. Prema tome, očito se nije radilo na rušenju Vlade", naglasio je predsjednik Josipović.

Napomenuo je i kako nije otišao na današnje otvorenje Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini zbog drugih obveza koje je već ranije dogovorio, ali da će prvom prilikom kada bude u krapinskom kraju posjetiti Muzej, koji je vrijedan doprinos hrvatskoj kulturi. "Vidim da se u medijima od toga radi neki veliki sukob Vlade i predsjednika Republike. Tu sukoba nema, naprosto je poziv došao jučer ili prekjučer, a već sam dogovorio druge obveze", kazao je.

Osvrćući se na problem davanja jamstava hrvatskom konzorciju za gradnju autoceste u Crnoj Gori, predsjednik je rekao kako i Vlada i predsjednik moraju učiniti sve da hrvatski gospodarstvenici dobiju posao u inozemstvu jer o tome ovise radna mjesta i budućnost hrvatskih tvrtki. "Meni je žao ako taj posao ne uspije, volio bih da Vlada učini sve što može jer Ured predsjednika ne može voditi gospodarsku politiku tako da traži jamstva, ali političku podršku će dati", kazao je Josipović.

Najavio je i kako će od svih svojih savjetnika zatražiti da podnesu imovinske kartice, bez obzira primaju li ili ne plaću u Uredu predsjednika, ali se to neće odnositi na članove savjeta koji su osnovani ili će biti osnovani u budućnosti.