c S
Dnevne novosti

Josipović nije želio komentirati napise o mandatu za sastav vlade

02.03.2010 07:45 ZAGREB, 1. ožujka 2010.(Hina) Predsjednik Republike Ivo Josipović nije želio komentirati neke medijske napise da će predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću uskoro dati mandat za sastav nove vlade, istaknuvši da kao predsjednik Republike ne sudjeluje u bitci između stranaka, nego samo respektira parlamentarnu situaciju.
Po Ustavu surađujem s vladom na provedbi pojedinih ciljeva, posebno u vanjskoj politici, obrani i nacionalnoj sigurnosti, pojasnio je predsjednik Josipović, nakon svečanosti dodjele posthumnih nagrada Porin u Hrvatskom narodnom kazalištu. S cijelom oporbom sam se neki dan sastao u Uredu predsjednika kako bih vidi što misli, a nije moje da sastavljam ili rušim vladu.

Po Ustavu dajem mandat onome tko ima parlamentarnu većinu, rekao je Josipović. U vezi posjeta predsjednice vlade Jadranke Kosor Rusiji, predsjednik Josipović je istaknuo da su odnosi Hrvatske i Rusije, prvenstveno gospodarski, vrlo važni i da premijerka ima njegovu punu potporu da u okviru sukreiranja vanjske politike i onoga što ona sada poduzima, postigne dobar dogovor u Moskvi vezano uz gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije.

Upitan o slučaju premlaćivanja maloljetnika u Sesvetama predsjednik Josipović je rekao da, nažalost, takvih događaja ima podosta i da je primjereno i strogo kažnjavanje, u granicama pogodnim da bi se ti mladi ljudi rehabilitirali i bili korisni članovi društva. Još više od kažnjavanja moramo raditi na odgoju i obrazovanju jer oni na formalnoj i obiteljskoj razini u potpunosti formiraju mlade osobe. Za takve događaje su sukrivci i oni koji odgajaju djecu, a nisu ih odgojili kako treba, istaknuo je predsjednik Josipović.