c S
Dnevne novosti

Čobanković: do rebalansa se ne može razgovarati o povećanju poticaja

02.03.2010 07:42 ZAGREB, 1. ožujka 2010.(Hina) Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković izjavio je za Dnevnik Nove TV da je sa seljacima spreman razgovarati u granicama mogućnosti o određenim modalitetima ali da do rebalansa proračuna ne može razgovarati o povećanju poticaja.
Ministar je rekao da zna da ljudima u poljoprivredi i na selu nije lako ali isto tako da se prosvjedom ne može riješiti ništa te da je spreman u granicama raspoloživih mogućnosti razgovarati o određenim modalitetima, uvjetno rečeno o nabavci repro materijala, poglavito gnojiva, zaštitnih sredstava i sl. No, do rebalansa proračuna ne može razgovarati o povećanju iznosa za poticaje jer zato, kaže, nema pravo ni mandat, a kao ministar ne može potrošiti više nego što ima na raspolaganju.

Komentirajući tvrdnje seljaka, sudionika današnjih prosvjeda, da je čovjek Ivice Todorića, odnosno da ne predstavlja njih nego krupni kapital, ministar je rekao da on nije ničiji čovjek, već je ministar u Vladi i nastoji svoj posao raditi pošteno i po savjesti. Za ostavku, koju seljaci traže od njega, rekao je da je to najmanji problem i da večeras može podnijeti ostavku ako će njegov odlazak riješiti probleme hrvatske poljoprivrede.

Ustvrdio je da u poljoprivredi danas nije lako ali nije lako ni u jednoj gospodarskoj grani u Hrvatskoj, kao ni u okruženju i u većini zemalja EU jer su svi pogođeni globalnom ekonomskom krizom koja se osjeća u poljoprivredi i na selu. Ministar se nije složio s tezom da nema reda u poljoprivredi i da hrvatska poljoprivreda ne ide u dobrom pravcu.

Objasnio je da je u djelu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda pokrivenost uvoza izvozom 63 posto, dok je u ukupna pokrivenost uvoza izvozom u robnoj razmjeni u Hrvatskoj 48 posto. Također, dodao je, prihodi od turizma iznose preko sedam milijardi eura, od čega 10 posto otpada na hranu i piće te kad se doda taj iznos može se s punim pravom reći da imamo uravnoteženu vanjsko-trgovinsku bilancu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Hrvatska uvozi hrane za 2,25 milijarde dolara a izvozi za 1,38 milijarde dolara i ako se tome doda potrošnja hrane kroz turizam, što se u većini zemalja uvrštava u vanjsko-trgovinsku bilancu, onda Hrvatska ostvaruje suficit a ne deficit u robnoj razmjeni u dijelu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", objasnio je ministar.

Čobanković je u razgovoru za dnevnik HTV-a, kao laž odbacio navode da je seljake nazvao razuzdanom ruljom. Komentirajući poruke prosvjednika da bi mu bilo bolje voditi brigu o uvozničkom lobiju i mafiji nego što uništava hrvatsko selo i seljake, ministar je rekao da to nije točno.