c S
Dnevne novosti

Županijskome sustavu u Hrvatskoj potrebna jača decentralizacija

02.03.2010 07:40 PULA, 1. ožujak 2010.Hina Županijskome sustavu u Hrvatskoj potrebna je jača decentralizacija i županije se moraju aktivno uključiti u raspodjelu novca iz europskih fondova, istaknuli su istarski i varaždinski župan Ivan Jakovčić i Predrag Štromar, koji su se sastali u Puli.
Ustvrdivši kako "postoji visoka razina suglasja" o temama o kojima su razgovarali, župan Jakovčić je rekao da je sadašnji županijski sustav u Hrvatskoj vrlo upitan te je, smatra on, nužna radikalna decentralizacija sredstava i ovlasti u korist županija.

Varaždinski župan Predrag Štromar je rekao da se vrlo malo novca vraća u Županiju te kako "gotovo svi projekti koje kandidiraju u ministarstvima jednostavno ne prolaze". Istaknuo je iznimnu važnost zajedničke koordinacije dviju županija prema Vladi, ali i ujedinjavanje projekata za kohezijske europske fondove. Naime, dodao je, Varaždinska i Istarska županija najviše su projekata privukle kada oni nisu išli preko države, nego kada su kandidirani izravno u Bruxellesu.

Varaždinski župan i njegovi suradnici predstavili su domaćinima svoj proces javno-privatnog partnerstva u izgradnji škola i dvorana. "Istarskoj i Varaždinskoj županiji zajednički je problem odnos centralizirane države prema regijama koji ne omogućava razvoj županija kakav bismo htjeli", istaknuo je varaždinski župan Predrag Štromar, dodajući da je, po kvaliteti života Istarska županija među prve tri u državi, a Varaždinska među prvih pet. Po njegovim riječima, najveći problem Varaždinske županije je u prosječnoj plaći, koja je 22 posto ispod prosjeka Republike Hrvatske.