c S
Dnevne novosti

Nacionalno vijeće o antikorupcijskim mjerama na Vrhovnom sudu

03.03.2010 07:31 ZAGREB, 2. ožujka 2010.Hina Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije razmotrilo je provedbu antikorupcijskih mjera u području Vrhovnog suda, a predsjednik Suda Branko Hrvatin istaknuo je napredak u rješavanju zaostataka u kaznenom sudovanju.
"Nemamo puno predmeta u radu, ali je njihova struktura još uvijek loša, jer je puno starih predmeta", rekao je Hrvatin, navodeći da je broj kaznenih predmeta smanjen s 49.586, koliko ih je bilo krajem 2009., na 39.700 koji su trenutačno u radu. Istaknuo je značajne pomake na rješavanju predmeta starijih od tri godine, broj kojih je s 15 tisuća sveden na 3600.

U zastari ih završi oko jedan posto, a Hrvatin je istaknuo da Vrhovni sud pozorno prati svaki predmet kojem prijeti zastara te da očekuje da će se u narednih godinu dana taj broj prepoloviti. Podsjetio je da je prije pet godina samo Općinski sud u Zagrebu imao 500 predmeta u zastari te naglasio kako još uvijek nije zadovoljan učinjenim na izbjegavanju zastare, ali da je pozitivan trend definitivno prisutan.

Hrvatin je odbacio bojazan da bi angažiranje sudaca na tzv. uskočkim odjelima moglo dovesti do zapostavljanja općeg kriminaliteta. "Iz dosadašnjih rezultata vidljivo je da smo uspjeli to pomiriti, da uskočki odjeli rade svoj posao, ne šteteći drugima", rekao je. Izvijestio je da na četiri tzv. uskočka suda radi ukupno 61 sudac na 196 predmeta, no odbacio je tumačenje da jedan sudac radi na svega tri predmeta i da rade premalo. Podsjetio je da je riječ o vrlo složenim predmetima, koji angažiraju suce i po pet mjeseci.

"Predsjednici županijskih sudova jamče da ni jedan predmet ne stoji, da su svi aktivni i da se na njima radi", naglasio je. Najavio je i skorašnje izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP), kako bi se skratili rokovi koje je, kaže, ponegdje nemoguće ispoštovati. Hrvatin je suglasan s upozorenjem člana Vijeća Željka Horvatića o mogućem koruptivnom pritisku javnosti na suce Vrhovnog suda. "Kakva je reakcija sudaca Vrhovnog suda u vijećima kojima su nakon jedne presude u jednom tjedniku objavljene fotografije i članak o njihovoj 'neprihvatljivoj' presudi, kojom su smanjili jednu kaznu", upitao je Horvatić.

Hrvatin je, međutim, uzvratio da se suci moraju oduprijeti takvim napadima medija, jakih pojedinaca i interesnih skupina. "Poncije Pilat osudio je Krista pod pritiskom javnosti, ali svejedno je ubrzo izgubio funkciju, jer se podilaženje javnosti ne isplati", rekao je Hrvatin, ističući da je pred sucima "još jedna odluka koja je u medijima već najavljena kao skandalozna".

Horvatić je zabrinut zbog najave izmjena ZKP-a, a smatra da je zakonodavac pri donošenju zakona trebao poslušati struku, kako ne bi čestim izmjenama stvarao pravnu nesigurnost. Ana Lovrin (HDZ) od Hrvatina je zatražila detaljnije izvješće o građanskom sudovanju i posebno o radu trgovačkih sudova, koji su "vrlo sklisko područje korupcijskog rizika". Na zahtjev Željka Jovanovića, Hrvatin je izvijestio o slučaju ravnatelja Operativno tehničkog centra Dinka Majića, koji je od sudova tražio da naloge za prikupljanje telekomunikacijskih podataka ostvaruju isključivo preko OTC-a i policije, a ne izravnom komunikacijom s operatorima.

Hrvatin je ponovio da je sjednica Kaznenog odjela zaključila da sudovi trebaju nastaviti s dosadašnjom praksom. Izvijestio je da na županijskim sudovima nije bilo nikakve opstrukcije ni kašnjenja zbog takvog Majićevog stava. "Stvari teku normalno, a sudovi postupaju po dosadašnjoj praksi", kazao je Hrvatin, koji je uvjeren da je u postupcima ravnatelja OTC-a bilo nespretnosti, ali ne i zle namjere. Najavio je i skorašnje normativno rješenje nedoumica oko prikupljanja telekomunikacijskih podataka.