c S
Dnevne novosti

Grčka: Novim gospodarskim mjerama uštedjet će se 4,8 milijarda eura

05.03.2010 07:37 ATENA, 3. ožujka 2010.(Hina/AFP) Grčka vlada će objaviti nove mjere štednje koje trebaju omogućiti uštedu od 4,8 milijarda eura kako bi se smanjio pogromni javni dug, javila je televizija Net pozivajući se na izvore u vladi.
Polovica novca uštedjet će se smanjivanjem javne potrošnje, a druga povećanjem prihoda. Kako navodi Net, vlada će za 60 posto smanjiti 14. plaću zaposlenima u javnom sektoru, a 13. plaću za 30 posto. Mirovine u javnom sektoru neće moći rasti. Gospodarski plan obuhvatit će i povećanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) s 19 na 21 posto i 20-postotno povećanje poreza na alkoholna pića i duhanske proizvode, dodaje javna televizija.

U dramatičnom obraćanju članovima vladajuće stranke PASOK-a premijer George Papandreu je grčku fiskalnu krizu usporedio s ratom, najavivši poduzimanje teških i potencijalno nepravednih mjera. Čitava bi se Europa našla u opasnosti kad Grčka ne bi donijela hrabre odluke o smanjenju duga koji je dosegnuo 300 milijardi eura, odnosno 113,4 posto grčkog BDP-a, kazao je Papandreou.