c S
Dnevne novosti

TIH u Zaboku provodi projekt "Otvorena vrata"

05.03.2010 07:38 ZAGREB, 3. ožujka 2010.(Hina) Transparency International Hrvatska (TIH) će do kraja godine u Zaboku provoditi projekt "Otvorena vrata" radi upoznavanja građana o njihovu zakonskom pravu na pristup informacijama i načinima kako informaciju dobiti od tijela javne vlasti.
Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović je na konferenciji za novinare izvijestio kako je osnovni cilj projekta što više vlast otvoriti prema građanima, a građane upoznati s njihovim pravom da od tijela javne vlasti mogu zatražiti i dobiti informaciju. U tom je smislu kao "pokusni kunić" odabran Grad Zabok u kojemu će se do kraja godine nizom aktivnosti, od dijeljenja brošura na info pultovima do predavanja, građane upoznavati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.

"Nadamo se da ćemo na ovaj način stvoriti recept koji će se moći primijenjivati u svim institucijama u Hrvatskoj", istaknuo je. Za potrebe projekta agencija Promocija plus je između 10. i 19. veljače provela anketu nad 700 Zabočana, od kojih je 63,1 posto znalo da postoji Zakon, ali samo njih 29,3 posto zna tko je prema tom zakonu dužan građanima na upit pružiti informacije. Građane Zaboka najviše zanimaju informacije o komunalnim naknadama i porezima iz nadležnosti grada, podaci o socijalnoj skrbi i obrazovanju. Informacije je od gradskih vlasti do sada tražilo 20 posto ispitanih, od kojih je odgovorom u potpunosti bilo zadovoljno njih 40,7 posto, dok ih 36,4 posto smatra da je odgovor bio površan.

Zabrinjava, ističu u TIH-u, podatak da čak 7,2 posto ispitanih nije ni znalo za mogućnost da od vlasti mogu zatražiti i dobiti informaciju, a 5,9 posto njih nije očekivalo da će dobiti odgovor. "Nadamo se da ćemo po završetku projekta te postotke svesti na nulu", poručio je Zorislav Antun Petrović.