c S
Dnevne novosti

Vlada: traži se model pomoći seljacima kroz repromaterijal; proračun se neće povećavati

05.03.2010 07:44 ZAGREB, 4. ožujak 2010.Hina Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je da se traži i nada se da bi se na sutrašnjem sastanku ministra poljoprivrede i udruga poljoprivrednika mogao dogovoriti model pomoći poljoprivrednicima putem kompenzacija kroz repromaterijal, te poručila da neće biti povećanja proračuna.
"Proračun ne možemo povećavati, imamo novaca koliko imamo, a mogućnosti za dodatnu potporu kroz pronalaženje kompenzacije jednoga dijela ćemo tražiti i sigurna sam sutra i pronaći", poručila je Kosor na početku sjednice Vlade na kojoj se osvrnula i na prosvjede poljoprivrednih proizvođača. Kosor se nada da će model pomoći kompenzacijama kroz repromaterijal do postotka poticaja o kojem poljoprivrednici govore biti utvrđen na sutrašnjem sastanku ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s predstavnicima svih seljačkih udruga koje žele sjesti za stol.

Pritom je pozvala na dijalog, "jer samo dijalog može dovesti do rješenja", a vjeruje i da će seljaci ili barem većina njih prihvatiti modele o kojem se već razgovaralo. Naglasila je kako se tu ne radi "o onome što netko želi već o tome što su mogućnosti u ovom trenutku, ne samo vezano uz poticaje u poljoprivredi". "Proračun mi nećemo povećavati. Ako i kada bude rebalansa, onda bi on mogao ići samo u smjeru dodatnih smanjivanja. Povećanja definitivno ne", naglasila je. Kosor se osvrnula i na neke "političke elite koje obilaze prosvjednike na kiši, nude im brda i doline" i poručila kako ne mogu iznositi neistine i obmanjivati ljude.

"Oni koji im nude kupnju goriva za dolazak u Zagreb obamanjuju ljude, jer nikakva cesta ne može dovesti do pronalaska 600, 700 milijuna ili milijardu kuna", kazala je. Dodala je i kako oni koji "nastojeći dobiti male političke poene, nude kobasice neće iznaći novac za poticaje". Upozoravajući kako zemlju čekaju teške odluke, Kosor je pozvala i predstavnike poslodavaca i sindikata na "pravi socijalni dijalog". "Iz krize nećemo izaći ako se od vlade traži da reže, ali da ne reže onima koji su tog trenutka u središtu pozornosti", rekla je premijerka dodajući da Vlada, iako snosi najveći dio odgovornosti, političku odgovornost, ne može biti jedina kriva za poteškoće u kojima se država nalazi. Odgovornost pokazujemo i u trenucima kada smo spremni donositi teške odluke, kazala je Kosor.

Ponavljajući da je borba protiv korupcije jedna od glavnih Vladinih zadaća, Kosor je dala punu potporu svim državnim institucijama koje rade na tom poslu, Državnom odvjetništvu, policiji. "Nitko se ni zbog čije i ni zbog kakve prijetnje ne smije uplašiti", poručila je.