c S
Dnevne novosti

Bruxelles: Icesave i ulazak Islanda u EU su odvojeni procesi

08.03.2010 07:19 BRUXELLES, 7. ožujka 2010.(Hina/AFP) Europska komisija primila je na znanje informaciju o rezultatu islandskog referenduma na kojemu je velika većina glasača odbila nepopularni financijski ugovor u aferi Icesave, ali je istaknula da je ulazak zemlje u EU tema "posebnog procesa".
"Komisija se upoznala s ishodom referenduma. O tom pitanju moraju odlučiti Islanđani", rekla je glasnogovornica Komisije. Glasnogovornica je, odgovarajući na pitanje o mogućim posljedicama za kandidaturu za ulazak zemlje u EU, ocijenila da su pristupni pregovori i rješavanje afere Icesave "dva odvojena procesa".

"Komisija je već dala odobrenje (za početak pristupnih pregovora s EU-om), sada je red na državama članicama", dodala je. Pobjeda protivnika ugovora Icesave "ne bi smjela izravno utjecati na pristupne pregovore Islanda i EU-a", rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Maris Riekstins, čija zemlja održava tijesne veze s Islandom. Oko 230.000 islandskih građana u nedjelju je bilo pozvano da se na referendumu očituju o ugovoru kojim se predviđa da Island do 2024. vrati Velikoj Britaniji i Nizozemskoj 3,9 milijarda eura koje su te dvije zemlje utrošile kako bi isplatile odštetu svojim građanima, štedišama islandske internetske banke Icesave koja je otišla u stečaj u listopadu 2008.

Po gotovo konačnim rezultatima referenduma objavljenim u nedjelju, ugovor je odbacilo više od 93 posto glasača. Islandska vlada koju predvodi premijerka Johanna Sigurdadottir objavila je u subotu navečer da će "idućih dana" nastaviti pregovore s Britancima i Nizozemcima radi postizanja dogovora.