c S
Dnevne novosti

Kosor: Vladina stategija poticanje poduzetništva žena

09.03.2010 07:23 PUŠĆINE, 8. ožujka 2010.(Hina) Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, tvrtku Bernarda d.o.o. u Pušćinama, najavivši novu Vladinu stategiju poticanja poduzetništva žena.
Govoreći o razlozima zašto je odlučila ne održati prijam u Vladi nego posjetiti tvrtku koja se bavi proizvodnjom madraca i kreveta, premijerka je rekla kako je u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji htjela biti što bliže zaposlenim ženama u tvrtki koju vodi žena uspješna poduzetnica.

Obrativši se zaposlenicima Bernarde d.d. premijerka Kosor rekla je kako je vrlo zadovoljna što postoji tvrtka koja usprkos teškim vremenima zapošljava nove ljude, a čiji su zaposlenici pristali i na 10-postotno smanjenje plaća u svrhu očuvanja radnih mjesta. Premijerka je najavila i novu Vladinu stategiju, poticanja poduzetništva žena, koja će se već ovog tjedna naći na dnevnom redu Vlade. Tom strategijom želi se da žene poduzetnice participiraju u projektima Vlade RH do 40 posto, budući da su, kako je naglasila, žene vrlo inovativne, spremne su učiti i bolje se prilagođavaju poslovnom okruženju.

No, kako je ocijenila, trenutačna situacija nije naklonjena ženama jer žene čine 60 posto nezaposlenih, a one iznad 45 godina teže nalaze posao. Premijerka je stoga upozorila na važnost striknog pridržavanja Zakona o raduZakona o suzbijanju diskriminacije te Zakona o ravnopravnosti spolova. Poslodavci moraju poštivati sve te zakone, bez da diskriminiraju žene na tržištu rada, rekla je premijerka Kosor. Također je naglasila kako je nedopustivo da se žene pita jesu li udane, imaju li djece, hoće li imati djece, jesu li djeca mala ili pak da žene u vrijeme porodiljnog dopusta dobivaju otkaz.

Premijerka Kosor pozvala je i na veću participaciju žena u politici, istaknuvši kako bi do 2013. na svim razinama zastupljenost žena trebala biti 40 posto, kao i na ravnopravan tretman žena u medijima. Tvrtku Bernardu d.o.o. koja izrađuje razne vrste madraca i kreveta, osnovala je 1998. godine Bernarda Cecelja. Od početnih 12, tvrtka je narasla na današnjih 148 zaposlenih od čega je oko 70 žena , a u posljednja tri mjeseca prošle godine zaposleno je 20-tak novih djelatnika.