c S
Dnevne novosti

Kosovo: Pahor se nada da će na konferenciji u Brdu vidjeti Tadića i Thacija

09.03.2010 07:30 BEOGRAD/PRIŠTINA, 8. ožujka 2010.(Hina) - Premijer Slovenije Borut Pahor je, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, kazao kako bi na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja među ostalim balkanskim liderima volio vidjeti Thacija i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, te izrazio optimizam da će konferencija biti povijesna i uspješna.
Pahor je istaknuo da je zbog prigovora iz Srbije i dalje aktualan problem predstavljanja država na konferenciji, kao i simbolike vezane uz usvajanje zajedničke deklaracije, prenijeli su prištinski mediji. Slovenski premijer naveo je kako ovoga trenutka ne može reći da su svi problemi vezani uz organizaciju konferencije uspješno riješeni te da će biti nastavljeni diplomatski napori na rješavanju postojećih problema kako bi svi balkanski lideri bili lideri koji će se sastati s liderima Europske Unije i s njima razgovarati o europskoj perspektivi regije.

Ukazavši da to nije jedini problem, Pahor je dodao da bi na kraju konferencije trebala biti usvojena zajednička deklaracija o europskoj perspektivi regije, pri čemu se očekuje da se uspije pronaći formulacija teksta koja bi bila prihvatljiva za sve sudionike skupa. Thaci je, kako se navodi, potvrdio spremnost Kosova da bude dio svih regionalnih inicijativa i konferencija, dodavši da se ono zalaže za regionalnu suradnju i da se želi što prije integrirati u euroatlanske strukture, kao i da cijeni osobni angažman Boruta Pahora za mir i stabilnost u cijeloj regiji.

Konferencija o jugoistoku Europe koja bi se, po najavama, trebala održati 20. ožujka na Brdu kod Kranja u Sloveniji i koja bi trebala okupiti čelnike svih zemalja iz toga područja prvi put nakon 18 godina, mogla bi biti ugrožena jer se zbog nje spore službeni Beograd i Priština zbog sudjelovanja Kosova. Dok srbijanska strana kao uvjet za sudjelovanje inzistira na tome da predstavnici Kosova na konferenciji sudjeluju pod službenim nazivom UNMIK/Kosovo, najviši kosovski dužnosnici su pri stajalištu da će sudjelovati na skupu isključivo kao predstavnici neovisne države.